Botic R1

Van de Zandschulp: ‘Deze lijn moet ik doortrekken’

Botic van de Zandschulp heeft een sterke start op Wimbledon beleefd. In de openingsronde liet hij Feliciano Lopez met 6-2 6-3 6-3 gedesillusioneerd achter op Baan 4. ‘Denk dat dit wel een strakke overwinning was. Ik retourneerde vandaag erg goed en ben misschien één keer in de problemen geweest in mijn eigen servicegame.’

Van de Zandschulp is bij The Championships, zoals de Britten het noemen, als 21ste geplaatst. Tegen de 40-jarige Lopez sloeg hij in drie sets maar liefst 39 winners. Daartegenover stonden slechts 15 zogenaamde onnodige fouten.

‘Dat zijn mooie cijfers, die ik altijd wel zou willen hebben, haha. Je weet van te voren wat Lopez zijn speelstijl is. Hij speelt vaak serve en volley op eerste en tweede opslag. Daarom was het fijn dat ik hem vroeg brak en het niet tot 4-4 of 5-5 liet komen, want dan wordt het een lastiger verhaal.’

Voor een plek in de derde ronde is Emil Ruusuvuori zijn tegenstander. Bij Libéma Open moest Van de Zandschulp in de eerste ronde nog het onderspit delven tegen de Fin. Van die nederlaag heeft hij geleerd en het strijdplan voor donderdag is duidelijk.

‘Op gras is de service en return heel belangrijk dus dat moet op orde zijn. Verder moet ik ervoor zorgen dat ik aanvallend spel. Ruusuvuori vindt het namelijk prettig om het spel te maken in plaats van te verdedigen. Als ik de kans krijg moet ik naar voren komen. Dat deed ik tegen Lopez goed en die lijn moet ik doortrekken.’

Dit jaar worden er op Wimbledon geen punten voor de wereldranglijst uitgeloofd. Voor Van de Zandschulp maakt dat weinig verschil. ‘Misschien is iedereen wel wat relaxter dit jaar. We willen allemaal alles er uit halen wat er in zit ook al draait het niet om de wereldranglijstpunten. Wimbledon is natuurlijk een fantastisch evenement.’

Van de Zandschulp voegde zich bij Tallon Griekspoor en Tim van Rijthoven in de tweede ronde. Het is voor het eerst sinds 2002 dat er drie Nederlandse mannen in de tweede ronde van Wimbledon staan. Twintig jaar geleden waren dat Richard Krajicek, Sjeng Schalken en Raemon Sluiter. Krajicek en Schalken schopten het toen tot de kwartfinales.

De tweede ronde in het enkelspel staat voor donderdag op het programma. Eerst komt Van de Zandschulp op woensdag in actie in het dubbelspel. Samen met Mackenzie McDonald neemt hij het op tegen John Peers en Filip Polasek.

Lesley Pattinama-Kerkhove plaatste zich als lucky loser ook bij de laatste 64 in het vrouwenenkelspel. Arantxa Rus redde het niet.