MF NJK 2022 16 en 18 finaledag 2022DSC00108

Versterkte NRT's bieden mooie kans om nationaal toptennis van dichtbij te bekijken

Met behulp van een enorme hoeveelheid data en een grote input vanuit het werkveld is de tour voor nationale ranglijsttoernooien op zijn kop gegooid. Het NRT-500 bij OLTC in Oegstgeest markeert de vuurdoop van de nieuwe structuur. “We krijgen veel aanvragen voor wildcards omdat de kwalificatie is weggevallen”, merkt toernooileider Laurens Radder, die de 'open en transparante' werkwijze van de KNLTB prijst.

Om het niveau over de gehele breedte te verhogen en het topsportklimaat voor de talentvolle jeugd te perfectioneren is de structuur van NRT's volledig omgegooid en in lijn gebracht met de structuur op Junioren Tour-toernooien en ITF-toernooien. De meest in het oog springende verandering is die van de oorspronkelijke vijf niveaus naar de huidige drie: NK, NRT-1000, NRT-500 met daaronder categorie 2-toernooien, waarmee de koppeling tussen NRT's en open toernooien wordt versterkt. Lees hier meer over de belangrijkste wijzigingen en de nieuwe 'best of ranking'.

“Een oud-collega was er al mee begonnen en wij zijn er na 'corona' met nieuw elan tegenaan gegaan”, vertelt technisch directeur Jacco Eltingh van de KNLTB. “We hebben veel lering kunnen trekken uit een zelfde soort exercitie met de Junioren Tour. Hoe de punten per ronde worden verrekend, wat de juiste verhoudingen zijn tussen de niveaus. De NRT's sluiten hier nu bij aan. Maar het is niet alleen gebenchmarkt met de JT, ook met de internationale tour. De internationale kalender heeft impact op de nationale kalender en daar hebben we ook een slag in geslagen. Voor de talentvolle jeugd tussen pakweg 15 en 20 jaar sluit het nu nog beter op elkaar aan.”

Stimulerende werking

“We hopen dat er voor iedereen wat inzit, dus ook de spelers die net buiten de NRT's vallen. Met de nieuwe categorie 2 stimuleren we de open toernooien. Hierop zijn nu ook punten te verdienen voor de nationale ranglijst. Je hoopt dat dat daar een stimulerende werking vanuit gaat. Dat spelers denken van: 'ik heb punten gehaald voor de KNLTB-ranglijst. Dat smaakt naar meer.' Zo hopen we het aanbod voor alle spelers beter te maken. En ook iedereen het plezier te geven dat met het spelen van wedstrijden gepaard gaat. Je ziet namelijk dat leden die wedstrijden spelen over het algemeen ook langer lid blijven en dus langer plezier blijven houden in het spelletje.”

Monsterklus

Eltingh kijkt terug op een 'enorm leuke, leerzame en intensieve' monsterklus, waarbij 'ontzettend grondig' te werk is gegaan. “We hebben enorm veel data opgehaald, verenigingen gesproken, informatie ingewonnen. Met alle partners in het land hebben we dit gedaan. Hierdoor zijn alle puzzelstukjes op hun plaats gekomen. Maar we moeten blijven monitoren, want speelgedrag is moeilijk te voorspellen. Een tour is namelijk na een jaar of twee, drie pas echt gezond. De nieuwe ranking, de nieuwe methodiek: dat zal in het begin wat aanpassingsvermogen vergen, maar daar moeten we even doorheen. Dat zal met de week makkelijker gaan”, verwacht Eltingh.

Betrokkenheid 

Een groot verschil met vorig jaar is dat er op de NRT's buiten het hoofdveld van 32 plaatsen geen kwalificaties meer zijn; spelers die daarvoor in aanmerking kwamen worden nu verwezen naar de categorie 2-toernooien, waar ook punten voor de KNLTB-ranglijst zijn te behalen. “We krijgen veel aanvragen voor wildcards omdat de kwalificatie is weggevallen. Spelers zijn nog een beetje zoekende, maar dat gaat zich allemaal wel vormen. Dat heeft wat tijd nodig”, vertelt Laurens Radder, toernooileider van het NRT-500 en het open toernooi (voor spelers met niveau 2 of 3) bij OLTC. Hij prijst de 'open en transparante werkwijze' van de tennisbond in het hele proces, “Een compliment aan de KNLTB; er is enorm hard gewerkt, overal over nagedacht. Beslissingen zijn teruggekoppeld. Met videomeetings, met presentaties. Als toernooileider, als vereniging, zijn we er goed bij betrokken. Een open en transparante werkwijze van de KNLTB. En nu moet het zich gaan bewijzen”, aldus Radder.

Populair toernooi

In de nieuwe structuur komen spelers tussen de vijftigste en tweehonderdste plaats op de nationale ranglijst in aanmerking voor de NRT-500-toernooien. Ties de Regt is zo'n speler. Hij is één van de vele aanstormende talenten die aan de start staan bij het toernooi in Oegstgeest, waar hij vorig jaar de kwartfinales haalde. Ties, kind aan huis bij OLTC, kijkt er naar uit om voor eigen publiek zijn wedstrijden te spelen, maar verwacht dat het lastig wordt om de prestatie van 2023 te evenaren. “Dit toernooi is nu misschien wel net zo sterk als 'een 4 sterren'. Het is ook altijd een populair toernooi.”

Door de vernieuwingen, waaronder ook strengere regels voor terugtrekken en verhoogd prijzengeld, kan de KNLTB het niveau op deze toernooien waarborgen. Het zorgt voor een beter topsportklimaat en dat is terug te zien op de NRT's die op de kalender staan. Vanaf juni staan er twee tot vier NRT's per week op de rol en deze kalender zal de komende jaren alleen nog maar voller komen te staan. Het is nu dus nog makkelijker geworden om nationaal toptennis van dichtbij te bekijken. Te beginnen in Oegstgeest.

Van 29 april tot en met 5 mei is het NRT-500 bij OLTC met in dezelfde week een categorie 2/3-toernooi. Voor liefhebbers in de regio een uitgelezen kans om te zien hoe de aanstormende talenten de strijd aangaan met de nationale toppers van nu en de door de wol geverfde clubspelers. Dit geldt ook voor de overige NRT-500-toernooien deze zomer en natuurlijk voor de vijf NRT-1000-toernooien in juni, juli en augustus. Bekijk de evenementenkalender.