DSC07884

Lamens in vorm naar Roland Garros: ‘Daar wil ik bij horen’

In maart won ze in Slowakije haar tot dan toe grootste titel. Het betrof een ITF-toernooi in Trnava. In april loodste ze als kopvrouw TeamNL ongeslagen naar de Play-offs van de Billie Jean King Cup en won ze in Oeiras haar eerste WTA-toernooi.

In mei is Suzan Lamens vastberaden om op Roland Garros via de kwalificaties haar Grand Slamdebuut te maken. ‘De voorbereiding is goed. Ik heb mijn beste tennis tot nu toe gespeeld en veel wedstrijden op gravel gewonnen.’

Lamens reist met vertrouwen af naar Parijs, waar op 20 mei het kwalificatietoernooi begint. Drie overwinningen heeft de 24-jarige speelster uit Berkel en Rodenrijs nodig om voor het eerst het hoofdschema van een Grand Slamtoernooi te bereiken. ‘Er doen alleen maar goede speelsters mee en dan is drie rondes winnen pittig. Het kwalificatietoernooi is een losstaand evenement met punten en prijzengeld, maar ik ga er niet heen om de tweede ronde te halen. Doel is om te kwalificeren voor het hoofdschema. Alle toppers lopen tijdens die week ook al rond en daar wil ik bij horen. Ik heb vertrouwen dat ik dat kan.’

Doelen
Lamens steeg dit jaar op de wereldranglijst al bijna zeventig plaatsen naar plek 131. ‘Mijn doelen voor dit jaar waren om een grote titel te winnen, plaatsing voor een Grand Slam af te dwingen en de top100 bereiken. Het eerste is gelukt. Wat betreft Grand Slamdebuut heb ik nog drie kansen en mijn ranking gaat de goede kant op’, vertelt de goedlachse Lamens.

‘Tijdens de Billie Jean King Cup en vervolgens het WTA-toernooi in Oeiras bracht ik continu dezelfde goede energie mee de baan op. Daardoor ging veel goed, al kan het tennis natuurlijk altijd beter. De energie en mindset die ik toen had moet ik eigenlijk altijd brengen, maar dat is in de praktijk soms best moeilijk. De ene dag voel je je minder vitaal dan de andere. Dat is niet altijd verklaarbaar. Op een slechte dag kun je je niet verschuilen. Maar dat maakt onze sport ook weer mooi, want als iets heel zwaar is kan het ook veel opleveren. Als het niet veel zou betekenen dan zou het geluk ook niet zo groot zijn.’

De gelukkige momenten rijgt de meervoudig Nederlands kampioene de laatste maanden aaneen. Lamens houdt van competitie zowel met de tegenstander als met zichzelf. ‘Competitie vind ik uitdagend. Niet alleen met de tegenstander, maar vooral ook met mijzelf. Dat ik mij elke dag probeer te verbeteren. Dat proces houdt nooit op. De nummer één moet ook nog steeds kijken waar zij beter in kan worden. De concurrenten zitten namelijk niet stil.’

De toernooikalender is vol, waardoor tennissers elke week een nieuwe kans krijgen op een droomresultaat. ‘Je kan een slechte week hebben en twee weken later je grootste toernooizege boeken. Het kan elk moment omdraaien. Elke toernooi heb je een nieuwe kans om te winnen. Als tennisser kunnen we gelukkig veel toernooien spelen en niet zoals de Olympiërs die maar een keer in de vier jaar een kans krijgen.’

Die kans krijgt Lamens in de Franse hoofdstad als ze voor de tweede keer gaat proberen zich te kwalificeren voor Roland Garros. In 2022 strandde ze vroegtijdig. Hoe zal het dit jaar verlopen?

Volg Lamens en alle andere Nederlanders via de social mediakanalen van de KNLTB.

Meer informatie en planning vind je op de website van Roland Garros.

Alle wedstrijden worden live uitgezonden door Eurosport en de Eurosport Player.