World Team Cup dames 2024

Dames verrast door China in finale World Team Cup, derde plaats heren

“We moeten aan de bak.” Dat is de conclusie van bondscoach rolstoeltennis Sten Leusink na de BNP Paribas World Team Cup, waarin de Nederlandse dames in de finale verrast werden door China. De heren eindigden als derde en de junioren moesten genoegen nemen met een achtste plaats.

Het was pas de vijfde keer in de historie (sinds 1986) dat onze landgenotes de trofee niet grepen. Net als in 2017 lag China dwars in de finale. Met een compleet ander team dan destijds verraste het de 33-voudig kampioen. Ziying Wang versloeg Aniek van Koot met 6-1, 6-3, maar het meest opvallende was de nederlaag van Diede de Groot, die daarmee een einde zag komen aan een ongeslagen reeks van 145 duels (sinds begin 2021).

Xiaohui Li deed het onwaarschijnlijke en versloeg de Koningin van het rolstoeltennis met 6-3, 6-2. “Verrassend natuurlijk, maar we kenden haar. Ze had al eens gewonnen van Jiske, van Aniek en won ook een set van Diede eerder dit jaar. Ze heeft een aanvallend spel en als het dan ook nog eens allemaal goed valt, kan dit gebeuren”, zegt Leusink terwijl hij op het punt staat naar Düsseldorf terug te vliegen en van daaruit met de auto naar huis (in Amsterdam) te rijden.

“We kwamen voor meer”, geeft Leusink toe. “Maar ondanks dat de resultaten niet brachten waar we op gehoopt hadden, zagen we een mooie ontwikkeling bij meerdere spelers.” Leusink doelt dan met name op Lizzy de Greef en Jinte Bos bij de dames, Robin Groenewoud en Maarten ter Hofte bij de heren en het juniorenteam bestaande uit Marijn Bruinooge, Pieke ten Berge en Lotte Duijs.

Progressie

“Dat zijn spelers die nu iets meer dan twee jaar in ons programma meedraaien. En je ziet ze vooruit gaan in zo'n week”, zegt Leusink over de juniorenformatie, die als achtste en laatste eindigde op het landentoernooi voor rolstoeltennissers. In een zware groep met Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië verloren ze twee keer met 3-0 en met 2-1 van de Britten.

In de wedstrijd om plaats zeven/acht tegen Zuid-Afrika won kopman Bruinooge zijn eerste enkelspel van de week, maar ging het beslissende dubbelspel verloren. Bruinooge en Ten Berge verloren met 6-0, 7-6 van Bongumenzi Biyela en Ntando Nokama. “Een jong team, waarvan twee voor de eerste keer meededen. Heel veel geleerd en keihard gewerkt. Zij kunnen over twee, drie jaar misschien wel om de prijzen spelen”, denkt Leusink.

Spaargaren weerstaat druk 

Voor de heren was er in Turkije een derde plaats na een knappe, zwaarbevochten overwinning op Frankrijk. Nederland won de World Team Cup bij de heren acht keer, waaronder in 2021 en 2022, maar wist na verlies van Spanje in de halve eindstrijd dat brons het hoogst haalbare was. Met de van blessureleed herstelde Daniel Caverzaschi terug in de gelederen waren de Spanjaarden een maatje te groot. Maikel Scheffers verloor met 6-0, 6-4 van Caverzaschi en Ruben Spaargaren was niet opgewassen tegen Martin de la Puente: 6-3, 6-1.

Tegen Frankrijk lag de druk vol op de schouders van Spaargaren na een nipte nederlaag van Scheffers tegen Frederic Cattaneo (3-6, 6-4, 7-6). Daar ging de 24-jarige nummer negen van de wereld prima mee om. Hij klopte oudgediende Stéphane Houdet met 6-4, 6-4. “Een wedstrijd met ups en downs. Houdet is een schaker en die past zijn spel tijdens de wedstrijd aan. Daar moest Ruben weer op anticiperen en dat heeft hij goed gedaan.” Spaargaren en Scheffers trokken in het beslissende dubbelspel met 6-2, 2-6, 10-5 aan het langste eind. Na een wat mindere tweede set wisten onze landgenoten de foutenlast in set drie te beperken en wonnen ze de wedstrijdtiebreak.

'Daar moet het gebeuren'

De rolstoeltennis-variant van de Davis Cup/Billie Jean King Cup werd van 7 tot en met 12 mei gespeeld op de Megasaray Tennis Academy in het Turkse Antalya. 44 teams uit 21 landen stonden aan de start van het toernooi dat dit jaar een nuttige pijler vormt voor de Paralympics, 28 augustus-7 september in Parijs.

“We moeten aan de bak”, concludeert Leusink. “Voor ons als team was het een mooi moment om te kijken waar we aan moeten werken. Welke problemen we moeten oplossen, welke uitdagingen we moeten aangaan op weg naar de Paralympische Spelen. Want daar moet het gebeuren.”

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de BNP Paribas World Team Cup.