Knltb diede de groot 09734 Mym7YNhBUA

Erelijst World Team Cup kleurt oranje, vooral dankzij dominantie dames

In de geschiedenis van de BNP Paribas World Team Cup is er geen land dat meer trofeeën verzamelde dan Nederland en dat komt grotendeels door de dominantie van de dames. Op het jaarlijkse landentoernooi voor rolstoeltennissers, 7-12 mei in Antalya, gaan onze landgenotes op voor een 34ste hoofdprijs in 38 edities.

Vorig jaar heroverden onze landgenotes de titel nadat in 2022 Japan in de finale te sterk was. Dat was pas de vierde keer in de historie van de World Team Cup dat Nederland niet won bij de dames. Eerder gebeurde dat in 1994 (VS), 1999 (Australië) en 2017 (China). Ook bij de junioren, die sinds 2000 meedoen, zijn wij recordhouder met zeven titels. De laatste keer dat Nederland het juniorentoernooi won, was in 2012.

Dat Nederland het rolstoeltennisland bij uitstek is, werd onlangs maar weer eens bewezen op de jaarlijkse ledenvergadering van de ITF. Ons land had wederom de meeste punten verzameld in de categorie rolstoeltennis en ging voor de 20ste keer in 22 edities met de 'Wheelchair Trophy' aan de haal. Het mag geen verrassing heten dat de vrouwelijke rollers daarin de grootste rol speelden, met Diede de Groot als de huidige 'Koningin van het rolstoeltennis' en nog drie andere landgenotes in de mondiale top tien.

Laureus Award

De dominantie van De Groot is inmiddels ook buiten de grenzen van de tennissport op waarde geschat. Op de prestigieuze Laureus Award, die jaarlijks worden uitgereikt aan de beste sporters van deze planeet, klopte zij vijf andere genomineerden in de strijd om de 'Sportsperson of the Year with a Disability Award'. De Groot trad daarmee in de voetsporen van Esther Vergeer, die de prijs in 2002 en 2008 won. De Groot veroverde in 2023 voor het derde jaar op rij de 'Calendar Slam', vier Grand Slam-toernooien in één seizoen en blijft ook in 2024 onaantastbaar. De 27-jarige atlete uit Woerden won de vier toernooien waar ze aan de start stond, waaronder de Australian Open, en is er helemaal klaar voor om Nederland op de World Team Cup te leiden naar nieuwe glorie.

Eigen keuzes

De rolstoeltennis-variant van de Davis Cup/Billie Jean King Cup is van 7 tot en met 12 mei in het Turkse Antalya, waar voor het eerst wordt gespeeld op de Megasaray Tennis Academy. 44 teams uit 21 landen staan aan de start van het toernooi dat een belangrijke rol speelt op weg naar de Paralympics, 28 augustus-7 september in Parijs. Om daarvoor in aanmerking te komen moet een speler tijdens één paralympisch traject twee keer in actie zijn gekomen op de WTC. Het bepaalt deels de keuzes van spelers om wel of niet mee te doen aan dit toernooi en van de bond in de selectie hiervoor. Zo mogen Robin Groenewoud en Maarten ter Hofte mee om te ruiken aan het grote werk in het mannentoernooi en dat geldt voor Jinte Bos in het vrouwentoernooi. Wereldtoppers Tom Egberink en Jiske Griffioen laten de landenstrijd dit jaar schieten. Bij de quads doet Nederland helemaal niet mee.

“We hebben een volle kalender en spelers maken hun eigen keuzes daarin. Dat hebben we te respecteren”, zegt bondscoach rolstoeltennis Sten Leusink. Desalniettemin begint Nederland met hoge verwachtingen aan het toernooi, waarbij de dames op papier favoriet zijn. In de personen van Diede de Groot, Aniek van Koot en Lizzy de Greef treden we aan met respectievelijk de nummers één, vier en negen van de wereldranglijst in de gelederen. Jinte Bos is de vierde dame.

Sterke kopman

De heren hopen hun finaleplaats van vorig jaar te evenaren, al zijn er op papier meerdere landen die hoger worden ingeschaald. Ruben Spaargaren is, als nummer negen van de wereld, de kopman van het herenteam. Leusink: “Hij won al meer dan eens van Alfie Hewett (de huidige nummer één van de wereld) en had onlangs op de Japan Open setpunten tegen Tokito Oda.” Oda is de nieuwe sensatie van het rolstoeltennis, de opvolger van landgenoot Shingo Kunieda. Zeventien jaar pas, maar nu al de nummer twee van de wereld bij de heren. Hij won dit jaar al drie keer van Hewett, waaronder in de finale van de Australian Open.

“Met Ruben hebben we een sterke kopman, die voor niemand bang hoeft te zijn en met Ruben en Maikel (Scheffers, red.) hebben we ook een sterk duo in het dubbelspel.” Het team word aangevuld met jonkies Robin Groenewoud en Maarten ter Hofte (beide geboren in 2003).

Gemengd

Bij de junioren, waar jongens en meisjes gemengd spelen, is Marijn Bruinooge de kopman nadat hij vorig jaar al mee was als derde speler achter Xavier Donker en Ivar van Rijt. Nu voert hij een team aan met Pieke ten Berge en Lotte Duijs. “Wij hebben er dus voor gekozen om een meisje mee te nemen. Je ziet dat jongens de overhand hebben, maar er zijn wel meisjes die een woordje mee spreken. Lizzy de Greef (inmiddels bij de vrouwen) was in 2022 belangrijk voor ons toen we derde werden bij de junioren”, weet Leusink. Ook vorig jaar werd Nederland derde bij de junioren.

Selectie Nederland

Dames: Diede de Groot, Aniek van Koot, Lizzy de Greef en Jinte Bos. Coach: Amanda Hopmans.
Heren: Ruben Spaargaren, Maikel Scheffers, Robin Groenewoud en Maarten ter Hofte. Coach: Sten Leusink.
Junioren: Marijn Bruinooge, Pieke ten Berge en Lotte Duijs. Coach: Jitte Robben.

Klik hier voor meer informatie, speelschema's en uitslagen van de BNP Paribas World Team Cup.