IMG 4654

TeamNL ontvangt Zwitserland in Groningen; ‘We zijn op onze hoede’

Het TeamNL Davis Cupteam is in Groningen neergestreken voor een duel met Zwitserland in de Qualifiers ronde van het landentoernooi. De winnaar plaatst zich voor de groepsfase van de Davis Cup Finals in september.

Captain Paul Haarhuis heeft hetzelfde team tot zijn beschikking dat vorig jaar de kwartfinale tegen Italië speelde: Tallon Griekspoor, Botic van de Zandschulp, Gijs Brouwer en de dubbellaars Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer.

De Zwitserse captain Severin Luthi heeft Marc-Andrea Huesler (ATP-199), Leandro Riedi (ATP-175), Alexander Ritschard (ATP-183), Remy Bertola (ATP-407) en Jerome Kym (ATP-413) meegenomen naar de Martiniplaza.

Ondanks het grote verschil op de wereldranglijst met de oranjespelers is er bij Haarhuis zeker geen sprake van onderschatting. ‘Op papier lijkt het misschien een te nemen horde, maar Riedi is dit jaar geweldig begonnen met tien overwinningen. Daar zat onder andere een finale tegen Borna Coric bij. Huesler stond een jaar geleden nog op de veertigste plaats van de wereldranglijst. Als je die plek weet te halen dan heb je echt wel iets in je mars. De buitenwacht denkt misschien dat wij dit klusje wel eventjes klaren, maar wij weten dat we goed moeten spelen. De jongens trainen goed dus dat geeft mij in ieder geval vertrouwen.’

‘Wij zijn zeker de favoriet, maar ik denk vooral dat het publiek verrast gaat worden van de sterkte van de Zwitsers. Riedi is een echte hardhitter met een ijzersterke service een uitstekende backhand. Hij speelt met vertrouwen en zijn forehand is zijn wapen’, analyseerde Haarhuis de tegenstander van Van de Zandschulp op vrijdag.

Voordat de Nederlandse nummer twee de hardcourtbaan op mag is het aan kopman Griekspoor om na de volksliederen om 14.00 uur de degens te kruisen met Huesler.

‘Huesler kan op een goede dag van heel veel spelers winnen en Riedi is op het moment in bloedvorm. Maar als wij goed spelen dan moeten wij over vijf wedstrijden gezien het betere team zijn’, beaamde Griekspoor de woorden van Haarhuis dat ook de spelers op hun hoede zijn voor de - bij het grote publiek - onbekende Zwitsers.

‘De linkshandige Huesler speelt snel en wil de rally het liefst binnen een paar slagen beslissen. Hij serveert sterk en zal regelmatig service volley gaan spelen. De baan is wat trager dus dat kan in ons voordeel zijn. In het verleden speelde ik niet graag tegen linkshandige spelers, maar mijn backhand is flink verbeterd dus dat gaat nu beter. Aan de andere kant speel ik natuurlijk veel vaker tegen rechtshandige spelers.’

Het duel tegen Zwitserland begint vrijdag om 14.00 uur. Op de openingsdag staan de singles Griekspoor – Huesler en vervolgens Van de Zandschulp – Riedi op het programma.

Zaterdag wordt om 13.00 uur begonnen met het dubbelspel gevolgd door twee singles.

De Martiniplaza is nagenoeg uitverkocht. Dat betekent dat het TeamNL Davis Cupteam op de steun van 3500 fans mag rekenen.

Alle wedstrijden zijn live te volgen via ZiggoSport en een livestream op deze site.