Afbeelding van WhatsApp op 2024 02 03 om 21.32.58 4e20b455

TeamNL knokt zich langs Zwitserland en plaatst zich voor Davis Cup Finals

In een kolkende Martiniplaza in Groningen heeft het TeamNL Davis Cupteam een achterstand tegen Zwitserland weten om te buigen in een 3-2 overwinning. Oranje plaatste zich zodoende voor de vierde keer voor de Davis Cup Finals.

De eerste speeldag van de Davis Cup Qualifiers eindigde in 1-1. Tallon Griekspoor won van Marc-Andrea Huesler, waarna Botic van de Zandschulp moest buigen voor Leandro Riedi.

Het dubbelspel opende de tweede dag. Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer traden daarin aan tegen het duo Huesler/Riedi.

De Zwitserse singelaars brachten stevig serveerwerk en sterke returns mee de hardcourtbaan op en lieten de dubbelspecialisten niet in hun spel komen. Riedi en Huesler zetten Zwitserland na twee uur spelen via 7-6(5) 7-6(2) op een 2-1 voorsprong. ‘Het is een domper dat we hebben verloren, maar zij waren beter. Zij serveerden hard tegen de lijnen aan, waardoor we er niet in kwamen’, sprak Koolhof na afloop.

Het was vervolgens aan Griekspoor om TeamNL in de race te houden. De kopman moest de eerste nederlaag in weken voor Riedi zien te bewerkstelligen. De 22-jarige Zwitser won voorafgaand aan het Davis Cupweekend twee challengertoernooien op een rij.

Griekspoor toonde zijn klasse en wist net als een dag eerder zijn tegenstander met de steun van het uitzinnige publiek in twee tiebreaks op de knieën te krijgen: 7-6(6) 7-6(3). ‘Vooral mijn serveerwerk was uitstekend. Vanaf het eerste punt heb ik het signaal willen geven dat er voor mijn tegenstander niets viel te halen. Dat het mijn wedstrijd was. Ik geef mijzelf daarom een 8,5 of een 9 als rapportcijfer.’

Lovende woorden over het publiek had Griekspoor wederom. ‘Ik kan het blijven zeggen, maar dit was wederom de mooiste sfeer waar ik ooit in heb gespeeld. Dit was ongelooflijk en overtrof vorig jaar. De fans hebben mij absoluut geholpen. Ook zij gaven daarmee een signaal naar de tegenstander dat er niets te halen viel vandaag.’

Beslissing

De beslissende vijfde partij van deze ontmoeting ging tussen Van de Zandschulp en Huesler. De linkshandige Zwitser kwam het beste uit de startblokken en liep uit naar 4-1. Van de Zandschulp knokte zich terug naar 4-4, maar leverde bij een 6-5 achterstand voor de tweede keer zijn opslagbeurt in en daarmee de set: 7-5.

In het tweede bedrijf was het Van de Zandschulp die de eerste tik wist uit te delen. Hij brak de servicegame van Huesler naar 3-2 en kreeg op 5-3 een setpunt. Deze benutte hij niet, waarna Huesler een game later terugkwam tot 5-5 en zich vervolgens naar 6-5 voorsprong serveerde.

Van de Zandschulp rechtte zijn rug en dwong een tiebreak af. Op 6-5 kreeg hij opnieuw een setpunt, die hij ditmaal wel wist te benutten. Hij won de tweede set met 7-6(5) en hield Nederland in de race.

De laatste set van deze spannende confrontatie verliep tot 3-2 op service. Het was Van de Zandschulp die vervolgens het heft in handen nam en uit liep naar 5-2. Op eigen service sleepte hij een game later de felbegeerde winst met 5-7 7-6(5) 6-3 binnen.

‘In het begin voelde ik de spanning en maakte wat fouten. Huesler begon ook sterk, misschien omdat hij al had gedubbeld. Later kwam ik er steeds beter in.’

‘Vanaf de tweede set heb ik het publiek gebruikt en dat heeft mij geholpen. Ik wilde het graag waarmaken. Dit was wel de mooiste sfeer waar ik in heb gespeeld', sprak Van de Zandschulp op de late zaterdagavond.

Na het laatste punt ging het dak van Martiniplaza er af. TeamNL kon het feestje met de uitzinnige fans gaan vieren. Het ticket voor de Davis Cup Finals in het najaar was binnen.

Haarhuis was opgelucht en blij met het resultaat en het teamwork.

‘Van te voren had ik verwacht dat het zo spannend zou kunnen worden. Van de 11 sets hebben we acht tiebreaks gespeeld. Ik ben heel blij hoe Tallon en Botic zich staande hebben gehouden na de achterstand. Het niveau was erg hoog en heel close. De druk in de laatste partij was voor beide spelers groot. Zeker voor Botic voor het thuispubliek.’

‘Voor de ervaring en de sfeer was het mooi dat het spannend was. Voor mijn hart wat minder, haha. Maar als we alles op deze manier winnen is dat ook goed', sloot de captain af.