Afbeelding van WhatsApp op 2024 02 02 om 15.58.34 ffebff86

Strijd tussen TeamNL en Zwitserland na eerste speeldag in balans

De eerste speeldag van het duel tussen het TeamNL Davis Cupteam en Zwitserland in de Qualifiers ronde van de Davis Cup is in een gelijke stand geëindigd. Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp zorgden voor de 1-1 tussenstand, waardoor de ploeg van Paul Haarhuis zaterdag nog twee punten nodig heeft om zich te plaatsen voor de groepsfase van Davis Cup Finals.

Op de speciaal voor de gelegenheid aangelegde hardcourtbaan in Martiniplaza Groningen versloeg Griekspoor Marc-Andrea Huesler met 7-6(3) 7-6(3). Van de Zandschulp moest met 6-4 7-6(3) buigen voor Leandro Riedi.

Griekspoor speelde nog niet eerder tegen de linkshandige Huesler. De kopman van Oranje begon uitstekend door de eerste opslaggame van de 27-jarige Zwitser af te snoepen. Lang kon de Nederlandse nummer één niet van zijn voorsprong genieten, want twee games later was de stand alweer in evenwicht: 2-2. ‘Het was de hele week vrij koud in de hal, maar nu was het warm. Daardoor was ik in het begin van de partij wat zoekende, vooral naar mijn forehand.’

Beide spelers behielden hun servicegame, waardoor een tiebreak de beslissing moest brengen. Publieksspeler Griekspoor vroeg de enthousiaste fans op de tribune voor extra steun. Die handschoen pakten de in oranje uitgedoste toeschouwers gretig op. De nummer 31 van de wereld toonde zijn klasse en won de tiebreak met 7-3 en daarmee de set na een uur en één minuut spelen: 7-6(3).

Het tweede bedrijf ging ook gelijk op. In deze set viel geen enkele break te noteren. De spelers werden zodoende veroordeeld tot opnieuw een tiebreak. Huesler kreeg door een dubbele fout van Griekspoor de eerste mini-break in de schoot geworpen, maar het bleek het startschot voor een fraaie reeks punten van onze landgenoot.

Griekspoor pakte vijf punten op een rij en snelde naar 6-2. Het eerste wedstrijdpunt op de service van Huesler werd niet benut, maar op zijn eigen opslag was het voor Griekspoor wel raak: 7-3.

Na een uur en 50 minuten was het belangrijke eerste punt door Griekspoor met 7-6(3) 7-6(3) binnengesleept. ‘Ik ben blij dat ik twee goede tiebreaks wist te spelen. Huesler is een listige tegenstander, die goed serveert. Het was misschien niet mijn beste wedstrijd, maar ik ben blij dat ik hem in twee sets kon winnen. De fans hebben het beste in mij naar boven gehaald.’

Van de Zandschulp – Riedi
Botic van de Zandschulp kon door de 1-0 voorsprong met iets meer lucht aan het tweede enkelspel beginnen. Zijn tegenstander uit Frauenveld verkeert de laatste weken in bloedvorm en won voordat hij naar Groningen afreisde twee challengertoernooien op rij.

De 22-jarige Riedi toonde in de openingsset dat het met zijn zelfvertrouwen wel goed zat. De mondiale nummer 175 zette met direct tennis vanaf de baseline Van de Zandschulp vast en pakte met 6-4 het eerste bedrijf. 'Het begin was goed. Ik deed weinig fout in de eerste paar games. Riedi speelde erg goed. Helaas kon ik het breakpunt niet verzilveren en deed hij dat wel', analyseerde Van de Zandschulp na afloop in de persconferentie.

In de tweede set was het Van de Zandschulp die op 2-2 de eerste break wist te plaatsen. Riedi repareerde even later de schade en kwam bij 4-4 langszij. Omdat beide spelers geen verlies van de eigen servicegames toestonden eindigde de set in een tiebreak. Riedi liep uit naar 3-1 en behield de voorsprong toen er bij 4-2 werd gewisseld van kant. Een dubbele fout van Van de Zandschulp vergrootte de achterstand voor de nummer twee van Nederland naar 5-2. Riedi behield het gaatje en trok de tiebreak met 7-3 en de partij met 6-4 7-6(3) naar zich toe.

'Ik serveerde vandaag niet goed en mijn forehand liet het af en toe afweten. Al met al speelde ik geen goede wedstrijd en mijn tegenstander deed dat wel. Riedi zette druk op mijn service door aanvallend te retourneren. Toch denk ik dat ik vandaag genoeg kansen heb gehad om te kunnen winnen. Dat heb ik nagelaten.'

Zaterdag heeft het TeamNL Davis Cupteam nog twee punten nodig om zich net als vorig jaar te plaatsen voor de groepsfase van de Davis Cup Finals.

Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer beginnen om 13.00 uur aan het dubbelspel tegen Jerome Kym en Alexander Ritschard.

Deze partij wordt gevolgd door een duel tussen Griekspoor en Riedi. De interland wordt afgesloten door een treffen tussen Van de Zandschulp en Huesler.

Beide captains mogen hun opstelling echter nog wijzigen.

Alle wedstrijden worden live uitgezonden door Ziggo Sport en via een livestream op deze website.