DB 08530

Kwalificatietoernooi Australian Open: dit zijn de tegenstanders van de Nederlanders

Update 12 januari 07.33 uur.

Vanaf maandag zijn de deuren van Melbourne Park geopend wanneer het kwalificatietoernooi voor de Australian Open van start gaat.

Jesper de Jong, Gijs Brouwer, Suzan Lamens, Arianne Hartono en Lesley Pattinama-Kerkhove gaan proberen drie wedstrijden te winnen om zich daarmee te plaatsen voor het hoofdschema van het eerste Grand Slamtoernooi van het seizoen.

Voor De Jong wachtte in de eerste ronde een ontmoeting met Raul Brancaccio. De 26-jarige Italiaan is de nummer 185 van de wereld. Nederlands kampioen De Jong staat dertig plekken hoger genoteerd en won in Melbourne net als beide vorige onderlinge duels. Dit keer met 6-1 6-2. In de tweede ronde trof hij Felipe Meligeni Rodrigues Alves.

De Jong versloeg de Braziliaan met 7-6(5) 6-1 waardoor hij nog één zege nodig had om voor het eerst het in het hoofdtoernooi te mogen spelen. Hij moest dan wel Camilo Ugo Carabelli uit Argentinië zien te verslaan en dat lukte. In de tiebreak van de derde set won hij met 7-6(3) 3-6 7-6(7).

In het hoofdtoernooi neemt hij het op tegen Pedro Cachin. De 28-jarige Argentijn is de nummer 72 van de wereldranglijst.

Brouwer stond in de openingsronde oog in oog met Alex Molcan. De linkshandige Slowaak wist de 27-jarige Noord-Hollander vorig jaar in hun enige ontmoeting te verslaan en herhaalde dat in Melbourne met 6-4 6-4..

Katie Volynets was de opponente voor Suzan Lamens. De 22-jarige Amerikaanse staat aan de rand van de top100 en is in het kwalificatietoernooi als derde geplaatst. Volynets was met 7-6(6) 7-6(4) te sterk voor Lamens.

Hardcourtliefhebber Hartono kruiste de degens met Panna Udvardy. De speelster uit Hongarije werd vorig jaar twee keer in straight sets door de Meppelse verslagen en ook hun derde ontmoeting leverde winst voor Hartono op: 7-6(4) 6-3. Hailey Baptiste was de volgende horde, die helaas te hoog bleek. De Amerikaanse was met 6-2 6-4 te sterk.

De ervaren Pattinama-Kerkhove was in de openingsronde gekoppeld aan Lucrezia Stefanini. De 32-jarige Zeeuwse trof haar zeven jaar jongere tegenstandster uit Italië twee jaar geleden, maar verloor dat duel in twee sets. Dit keer won ze met 6-3 6-3 en plaatste ze zich voor een duel met Katarzyna Kawa uit Polen. Ook dat won Pattinama-Kerkhove (6-4 6-1), waardoor ze nog één ronde was verwijderd van haar eerste deelname aan het hoofdtoernooi. Ze moest dan wel zien af te rekenen met Sara Bejlek, maar dat lukte niet. De 17-jarige Tsjechische was met 6-3 6-4 te sterk.

Arantxa Rus, Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp zijn rechtstreeks toegelaten tot de Australian Open. Wat de loting voor het hoofdtoernooi voor hen bracht lees je hier.

Alle wedstrijden uit het kwalificatietoernooi zijn live te volgen via Eurosport.nl.

Meer informatie, uitslagen en planning van de Australian Open vind je hier.