DB 09859

Australian Open: Rus, Griekspoor en Van de Zandschulp gekoppeld aan sterke tegenstanders

Update 20 januari 11.21 uur.

Voor het eerst in de geschiedenis begint de Australian Open (14-28 jan) op zondag. Het eerste Grand Slamtoernooi van het seizoen telt 15 dagen en vier Nederlanders in het enkelspel.

Arantxa Rus, Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor weten wie hun tegenstanders in de openingsronde zijn.  Jesper de Jong vocht zich via de kwalificaties naar zijn eerste deelname in een hoofdschema van een Grand Slam en wist later wie hij daarin zou treffen. Hij werd als qualifier gekoppeld aan Pedro Cachin. De 28-jarige Argentijn is de nummer 72 op de wereldranglijst, maar werd door debutant De Jong in vier sets verslagen.

De Hoofddorper mocht het op woensdag in het grote stadion opnemen tegen Jannik Sinner. De Italiaan was echter met 6-2 6-2 6-2 nog een maatje te groot.

Nederlandse nummer één Griekspoor heeft in Melbourne een geplaatste status. Hij is als nummer 28 ingeschaald en trof de ongeplaatste Roman Safiullin. De 26-jarige Rus is de huidige nummer 36 op de wereldranglijst en bereikte bij het voorbereidingstoernooi in Brisbane de halve finale.

In hun eerste confrontatie moest Griekspoor diep gaan en boekte hij een fraaie comeback: 2-6 3-6 7-6(3) 6-4 7-5. Arthur Fils is zijn volgende tegenstander. De Fransman wist op de US Open nog van Griekspoor te winnen, maar de Nederlandse nummer één nam revanche in vier sets: 3-6 6-1 7-5 6-4.

Arthur Cazaux, die met een wildcard is toegelaten was de tegenstander in de derde ronde van Griekspoor. De Fransman sloeg zich een ronde eerder zich in vier sets langs achtste reekshoofd Holger Rune en wist ook Griekspoor aan zijn zegekar te binden: 6-3 6-3 6-1

Van de Zandschulp zag de naam van Jannik Sinner uit de computer komen op zijn lijntje in het schema. De Italiaan is als vierde geplaatst en wordt over het algemeen gezien als één van de kanshebbers voor de titel.

In de Davis Cup zag Van de Zandschulp van dichtbij hoe Sinner zijn teammaatje Griekspoor versloeg. De 22-jarige speler uit San Candino speelde dit jaar echter nog geen officiële wedstrijd, maar dat was niet te merken. In straight sets werd Van de Zandschulp verslagen.

In het vrouwenenkelspel was alleen Rus direct toegelaten tot het hoofdtoernooi. De speelster uit Monster bereikte in Hobart de kwartfinale en toonde goede vorm op het Australische hardcourt. In de openingsronde in Melbourne wachtte Anhelina Kalinina.

De speelster uit Oekraïne was als 24ste geplaatst. In november stonden beide speelsters tijdens de Billie Jean King Cup tegenover elkaar. Kalinina won toen in Vilnius in twee sets, maar Rus speelde in Melbourne nagenoeg perfect en won met 6-1 6-0. Anna Kalinskaya was op donderdag in de tweede ronde helaas met 6-1 7-5 te sterk..

Meer informatie, planning en uitslagen van de Australian Open vind je hier.

Alle wedstrijden worden live uitgezonden door Eurosport en Eurosport.nl.