IMG 0031

Oekraïne te sterk voor TeamNL in Billie Jean King Cup

Foto Saulius Cirba

Het is TeamNL niet gelukt terug te keren naar het hoogste niveau van de Billie Jean King Cup. De Nederlandse vrouwenploeg ging in Litouwen met 3-1 onderuit tegen Oekraïne.

Door de oorlog in Oekraïne werd de interland in het Litouwse Vilnius gehouden.

Na de eerste speeldag was de tussenstand 1-1. Arantxa Rus had gewonnen van Dayana Yastremska, nadat Suzan Lamens haar meerdere moest erkennen in Anhelina Kalinina.

De tweede speeldag werd geopend met een treffen tussen Rus en Kalinina. Het duel der kopvrouwen leverde een cruciaal punt voor Oekraïne op. Kalinina was Rus met 6-4 6-4 de baas en legde daarmee de druk neer bij TeamNL, dat geen puntverlies meer kon permitteren.

Lamens begon tegen Yastremska uitstekend en profiteerde optimaal van de grote foutenlast van haar tegenstandster. De Nederlandse nummer twee pakte met 6-4 de openingsset. Yastremska herpakte zich in het tweede bedrijf en bracht met 6-1 de stand in sets gelijk.

De beslissende set duurde meer dan een uur en stond bol van de spanning. Lange deucegames met servicebreaks over en weer resulteerde uiteindelijk in een 7-5 overwinning voor Yastremska.

Oekraïne behaalde zodoende de benodigde drie punten voor plaatsing voor de Qualifiers ronde komend voorjaar. In een uit- of thuiswedstrijd kan Oekraïne plaatsing voor de Billie Jean King Cup Finals 2024 afdwingen.

TeamNL komt volgend jaar weer uit in de Europees/Afrikaanse zone. Via deze groep zal het opnieuw moeten proberen zich te kwalificeren voor een Play-off wedstrijd.