DSC04959

Billie Jean King Cup: tussenstand Oekraïne – Nederland 1-1

De tussenstand van het Play-off duel in de Billie Jean King Cup tussen Oekraïne en Nederland is na de eerste speeldag 1-1. Anhelina Kalinina versloeg Suzan Lamens met 6-2 6-3, waarna Arantxa Rus afrekende met Dayana Yastremska: 6-3 6-2.

Kalinina is de nummer 27 van de wereld en de kopvrouw van het Oekraïense team. Op de hardcourtbaan in het Litouwse Vilnius liet de 26-jarige debutante direct zien waarom ze bijna tweehonderd plaatsen hoger op de ranking staat dan Lamens.

De Nederlandse nummer twee staat bekend om haar vechtlust en kwam na een set en een break achterstand terug in de wedstrijd. Maar Kalinina was op tijd bij de les. Ze schroefde het tempo op stoomde door naar de 6-2 6-3 overwining.

Aan Rus de taak om Oranje langszij te brengen. De kopvrouw van het TeamNL Billie Jean King Cupteam trof in de tweede wedstrijd hardhitter Yastremska aan de overkant van het net.

De linkshandige Rus nam in de openingsset een dubbele break voorsprong, maar zag haar tegenstandster terugkomen van 4-1 naar 4-3. In de volgende servicegame boog Rus een 0-40 achterstand om en wist door te stomen naar 6-3 setwinst.

Het tweede bedrijf begon met een eerste game van maar liefst 18 minuten. Rus hield stand en brak vervolgens door de opslag van Yastremska heen. Het gat op het scorebord was geslagen en de ervaren Zuid-Hollandse liep uit naar 5-2.

Het verzet van haar Oekraïense tegenspeelster was gebroken en Rus klaarde de klus op haar eerste wedstrijdpunt: 6-3 6-2. Door haar zege bracht ze de tussenstand na de eerste speeldag op 1-1.

Zondag staan vanaf 11.00 uur drie wedstrijden op het programma.

Als eerste in de rij is het duel tussen de kopvrouwen Kalinina en Rus. Vervolgens betreden Yastremska en Lamens de baan. Het dubbelspel tussen de tweeling Kichenok en het Nederlandse duo Schuurs/Hartono is de afsluitende partij.

Captain Elise Tamaëla en haar Oekraïense collega mogen echter nog wijzigingen in hun opstelling aanbrengen.

Het team dat als eerste drie punten heeft plaatst zich voor de Qualifiers ronde, waar middels een uit- of thuisduel kwalificatie voor de Billie Jean King Cup Finals 2024 kan worden afgedwongen.

De wedstrijden worden zondag live uitgezonden door Ziggo Sport en zijn ook op het YouTube kanaal van de KNLTB te zien.