MF Wimbledon donderdag 6 juliDSC00232

Kwartet Nederlanders in kwalificatietoernooi US Open; dit is hun loting

Maandag 28 augustus gaat de US Open van start met Tallon Griekspoor, Botic van de Zandschulp en Arantxa Rus in het enkelspel. Het drietal is op basis van ranking direct geplaatst voor het hoofdschema van het laatste Grand Slamtoernooi van 2023.

Arianne Hartono, Jesper de Jong, Gijs Brouwer en Jelle Sels gaan deze week in New York op jacht naar één van de laatste 16 plekjes in het lucratieve hoofdtoernooi.

Op de banen van het Billie Jean King National Tennis Center is Hartono de enige Nederlandse speelster die begint aan de kwalificaties voor het vrouwenenkelspel. De in Amerika gestudeerde Meppelse speelt het liefst op hardcourt en treft in de openingsronde Sesil Karantantcheva.

De 34-jarige Bulgaarse is de huidige nummer 862 en won slechts één van haar acht wedstrijden dit jaar. Toch is Karatantcheva niet te onderschatten, want in haar hoogtijdagen reikte ze in 2005 tot de 35ste plek op de wereldranglijst.

Mannen
Jesper de Jong won voorafgaand aan zijn trip naar New York zijn tweede challengertitel uit zijn loopbaan. In het Poolse Grodzisk Mazowiecki was hij de beste en zal met veel vertrouwen aantreden in de Big Apple.

Zijn eerste horde richting een debuut in het hoofdtoernooi is de 22-jarige Amerikaanse wildcardspeler Tristan Boyer.

Gijs Brouwer keert terug naar Flushing Meadows in de wetenschap dat hij vorig jaar de tweede ronde wist te halen. De in Houston geboren Noord-Hollander toonde zich aan het grote publiek door Adrian Mannarino te verslaan en het Lorenzo Musetti knap lastig te maken.

Voor een volgend optreden op het hoogste podium moet Brouwer in ieder geval zien af te rekenen met Zdenek Kolar. De Tsjech staat op plaats 176 van de wereldranglijst en daarmee dertig plaatsen lager dan Brouwer.

Jelle Sels droomt net als De Jong van deelname aan een Grand Slam. Hij zit echter niet in de beste fase van zijn loopbaan met acht verliespartijen op rij. De partner van Michaëla Krajicek heeft in de persoon van Liam Broady een pittige loting. De linkshandige Brit is in het kwalificatietoernooi als tiende geplaatst.

Meer informatie over de US Open vind je hier.

De loting voor het hoofdtoernooi volgt later in de week.