HK210602 290

Rus wint eerste WTA-titel in finale der debutanten

Arantxa Rus heeft haar eerste finale op het hoogste niveau gewonnen. In de eindstrijd van het toernooi in Hamburg was ze mede-debutante in een WTA-titelstrijd Noma Noha Akugue met 6-0 7-6(3) de baas.

De finale van het Duitse 250-toernooi was er één van uitersten. Waar de 32-jarige Rus al 126 keer meedeed aan een WTA-toernooi was het voor de 19-jarige Noha Akugue pas haar eerste optreden op dit niveau. De Duitse was in Hamburg met een wildcard toegelaten.

Naast dat beide speelsters hun debuut in een WTA-finale maakten was een andere overeenkomst dat ze allebei linkshandig slaan en een dubbelhandige backhand hanteren.

De meer ervaren Rus had aan het begin van de partij duidelijk de overhand. Na een kwartier spelen leidde de Zuid-Hollandse met 4-0. Een lange deucegame volgde, maar Noha Akugue kon niet voorkomen dat ze een bagel moest slikken. Rus had de openingsset binnen het half uur met 6-0 in de tas.

Het tweede bedrijf kende meer spanning. Noha Akugue brak direct de servicegame van Rus, maar de nummer zeven van de plaatsingslijst repareerde de schade een game later.

Tot het einde ging het gelijk op. Bij 5-4 op de service van Noah Ukugue creëerde Rus een eerste wedstrijdpunt, maar deze viel via een netbal de verkeerde kant op. Een tweede kampioenspunt werd door Noah Akugue resoluut weg geserveerd.

Een tiebreak moest de beslissing in de tweede set brengen. Het was Rus die in rap tempo uitliep naar een 6-1 voorsprong. Wedstrijdpunt drie en vier werden niet benut, maar op nummer vijf was het raak.

Door haar eerste toernooizege op de WTA Tour stijgt Rus op de nieuwe ranglijst naar plaats 42. Dit is een duidelijke verbetering van haar hoogste ranking van 61 in 2012.