MF Roland Garros maandag 30 mei DSC03338

Rus en Houkes pakken hoofdprijs BICT Groep ITF The Hague 2023

De jubileumeditie van het BICT Groep ITF The Hague 2023 is gewonnen door Arantxa Rus en Max Houkes. De Nederlanders waren bij het internationale toernooi op de banen van Sportcentrum De Rhijenhof in Den Haag de sterksten.

Rus was bij de vijfde editie van het met 40.000 dollar gedoteerde ITF-toernooi als eerste geplaatst. De inmiddels in Spanje woonachtige speelster is in de regio Den Haag opgegroeid en maakte haar status waar.

In de eindstrijd trof de 32-jarige Rus vierde reekshoofd Sara Bejlek. De 15 jaar jongere Tsjechische is een groot talent. De linkshandige vechtjas kwam in de openingsset terug van een 4-1 achterstand, maar Rus bleek in de tiebreak over meer ervaring te beschikken.

Een vroege break in het tweede bedrijf leek voor Rus het sein om comfortabel naar de overwinning te cruisen. Maar daar dacht Bejlek anders over. De huidige nummer 204 van de wereld won vier games op rij. Rus was weer bij de les en stoomde vervolgens - door ook vier games op rij te winnen - door naar een 7-6(3) 6-4 de zege.

De toernooizege in Den Haag betekende voor Rus haar 21ste ITF-titel uit haar loopbaan.

Naast de enkelspeltitel wist Rus samen met Kristina Mladenovic ook beslag te leggen op de dubbeltitel.

In de finale was het als eerste geplaatste duo met 6-4 6-0 te sterk voor Jasmijn Gimbrere en Isabelle Haverlag.

Mannen
De eindzege bij de mannen ging na een spannende finale naar Max Houkes. De nummer twee van de plaatsing versloeg Guy den Ouden met 3-6 6-3 6-3.

Waar de totale prijzenpot bij de vrouwen was gevuld met 40.000 dollar was het bij het mannentoernooi met 25.000 dollar iets minder bedeeld.

In verband met de naderende regen werd de mannenfinale een uur vervroegd. Om 11.00 uur betraden Houkes en Den Ouden het goedgevulde centre court van Sportcentrum De Rhijenhof.

Houkes en Den Ouden kennen elkaar goed. De laatste maanden stonden ze al twee keer eerder tegenover elkaar. Beide keren was het Den Ouden die als winnaar van de baan stapte. In Den Haag was het Houkes die ondanks verlies van de eerste set aan het langste eind wist te trekken.

De speler uit Emmen won zodoende zijn tweede ITF-titel van het jaar. In maart was hij bij een soortgelijk toernooi in het Spaanse Palmanova ook de beste.

Het dubbelspel van het BICT Groep ITF The Hague 2023 werd gewonnen door Roy Stepanov en Eric Vanshelbolm. Het Israëlisch/Oekraïens duo versloeg het koppel Braynin/Curbelo met 7-5 7-6(3).