DSC06217

Van Rijthoven: ‘Dit is een booster voor mijn loopbaan’

Tim van Rijthoven beleefde in Rosmalen de tennisweek van zijn leven. Hij mocht meedoen op een wildcard en won er zijn eerste wedstrijd op de ATP Tour om vervolgens te blijven winnen. In de finale van Libéma Open versloeg hij wereldtopper Daniil Medvedev overtuigend met 6-4 6-1.

‘Dat ik de ontvangen wildcard, waar ik al enorm dankbaar voor was, op deze manier te benutten is fantastisch.’

Van Rijthoven volgt met zijn eindzege Robin Haase op als laatste winnaar van een ATP-toernooi. In 2012 was Haase de beste in Kitzbühel.

‘Dit resultaat betekent heel veel voor mijn carrière. In één klap verandert er zo ontzettend veel. Een plek in de top-100 is nu dichtbij. Dat betekent rechtstreekse plaatsing in het hoofdtoernooi van de Grand Slams. Ik kan meer ATP-toernooien spelen. Meer punten verzamelen en daar komt ook weer meer prijzengeld bij, waardoor alles gemakkelijker wordt. Deze prestatie is echt een booster voor mijn loopbaan.’

De hele week speelde de 25-jarige Van Rijthoven op topniveau. In de tweede ronde versloeg hij nummer 14 van de wereld Taylor Fritz om via top10-speler Felix Auger-Aliassime de eindstrijd te bereiken.

‘Tijdens de finale was ik bewust aan het genieten. Daarom speelde ik misschien ook wel zo goed. De hele atmosfeer nam ik in mij op. Het publiek was fantastisch. Het weer was perfect en dan sta ik in een finale van een ATP-toernooi tegen de toekomstig nummer één van de wereld te strijden om de titel. Wat wil je nog meer? Er zijn weinig mooiere dingen in het leven wat mij betreft.’

Paul Haarhuis werkte als KNLTB-coach een lange periode met Van Rijthoven. Sinds dit jaar heeft Igor Sijsling het stokje overgenomen.

‘De KNLTB is heel belangrijk voor mij. De bond heeft mij altijd gesteund. Ook in de jaren dat het wat minder goed ging. Mede dankzij hun steun kan Igor Sijsling met mij werken en meereizen naar toernooien. Ik kan de KNLTB niet dankbaar genoeg zijn’, sloot de kampioen af.