Deze Week In2013 Rojer Wint Zijn Eerste Grote Titel

Rojer test positief op coronavirus

Jean-Julien Rojer is positief getest op het coronavirus. Rojer en Koolhof hadden op de Olympische Spelen de tweede ronde in het dubbelspel bereikt, maar het dubbelduo heeft zich noodgedwongen teruggetrokken.

Rojer is op 17 juli uit Nederland vertrokken, en werd na aankomst in Tokio iedere dag getest. Hij verbleef buiten het Olympisch dorp en gaat nu tien dagen in quarantaine. De medische staf van TeamNL brengt binnen de protocollen van Tokyo 2020 de 'close contacts' van Rojer in beeld.

'Helaas ben ik vanmorgen door de dokter gebeld dat mijn test positief was', aldus Rojer. 'Ik weet niet wat ik moet zeggen. Het spijt me zo verschrikkelijk voor iedereen in het team. Ik heb er vooraf en ook hier alles aan gedaan om niet besmet te raken. Ik heb geen idee hoe dit is gekomen. Ik voel me verschrikkelijk en voor mijn dubbelpartner Wesley is dit ook vreselijk.'

'Dit is natuurlijk het slechtste nieuws dat je als sporter kunt krijgen', reageert Koolhof. 'Ver van huis op zo’n groot internationaal toernooi. Voor mij persoonlijk is het jammer dat we zo uit het toernooi gaan. Maar mijn gedachten zijn vooral bij Jean-Julien. Ik hoop dat deze nachtmerrie voor hem snel voorbij is.'

'Het blijft iedere keer weer schrikken. En het besef dat het voor de sporters voorbij is', laat Chef de Mission Pieter van den Hoogenband weten. 'We steunen ze en proberen hun situatie zo goed als mogelijk te begeleiden. Maar dat is allemaal in de zijlijn van hun teleurstelling. Sportief en persoonlijk zijn dit hele harde klappen. We hebben afgelopen week allerlei maatregelen aanvullend in ons onderkomen genomen. Dit voelt ook als een teleurstelling.'

Rojer kreeg maandagochtend de uitslag van zijn test op zondag en heeft later op maandag de derde test ondergaan. Volgens protocol is hij na deze derde positieve test in quarantaine gegaan.

Mochten er leden van TeamNL als close contact van Rojer worden aangemerkt, dan kunnen zij hun toernooi onder speciale condities vervolgen. Zij worden apart vervoerd, slapen en eten op een eenpersoonskamer. Onder de voorwaarden van Tokyo 2020 kunnen zij trainen en sporten.

De Nederlandse tennis equipe heeft na het verloren vrouwendubbelspel van Kiki Bertens en Demi Schuurs laten weten zich niet in te schrijven voor het gemengddubbelspel. Hierdoor zit de Olympische Spelen er voor de Nederlandse tennissers op en is er een einde gekomen aan de loopbaan van Bertens.