HK200208 0554

Bertens heeft laatste bal uit glansrijke carrière geslagen

Kiki Bertens heeft haar laatste bal als professional geslagen. Een backhand return in de tweede ronde van het vrouwendubbelspel met Demi Schuurs op de Olympische Spelen in Tokio. Ver van huis. In een leeg stadion. Zonder support van familie. Met man Remko de Rijke en coach Elise Tamaëla om haar heen.

Geen staande ovatie van duizenden mensen, maar uitgerekend van tegenstandster Elena Vesnina, die onlangs terugkeerde op de tour nadat de Russin moeder was geworden, bemoedigende woorden. De Nederlandse nummer één was een geliefd persoon bij haar collega’s.

Volgepakte stadions is niet waar de 29-jarige Bertens voor speelde. Als tiener nam ze een kijkje op Roland Garros en vertelde haar coach dat ze hoopte nooit in het grote stadion Philippe Chatrier te hoeven spelen. Het leek haar doodeng.

Toch toonde ze juist daar zich aan de hele wereld door in 2016 de halve finale van Roland Garros tegen Serena Williams te spelen. Met een ingepakte kuit maakte ze het de Amerikaanse legende knap lastig. Het bleek het beste resultaat uit haar carrière bij een Grand Slamtoernooi te worden, al was ze in 2018 op Wimbledon met een kwartfinaleplaats dichtbij evenaring.

Een carrière die in 2012 uit de startblokken schoot door als qualifier het WTA-toernooi in Fes op haar naam te schrijven. Onderweg naar de eerste titel versloeg Bertens onder anderen Garbine Muguruza en Simona Halep.

Vanaf 2016 zou ze elk jaar minimaal één WTA-titel winnen. Het totaal aantal toernooizeges staat op tien in het enkelspel en tien in het dubbelspel.

De zege bij het WTA 1000-toernooi van Madrid in 2019 is verreweg haar grootste overwinning. Nog nooit eerder wist een Nederlandse speelster een toernooi in de hoogste categorie op de WTA Tour te winnen.

De winst in de finale tegen Simona Halep bracht ook met zich mee dat Bertens het ranking record van Betty Stöve verbeterde. De Wateringse was de nieuwe nummer vier van de wereld en qua puntenaantal niet ver meer verwijderd van de eerste plek. Zo ver zou het niet komen, maar Bertens gaat wel de geschiedenisboeken in als beste Nederlandse speelster ooit.

De laatste drie jaar eindigde Bertens in de top10 van de wereld. Zowel in 2018 als in 2019 kwalificeerde ze zich voor de WTA Finals. Het eindejaarstoernooi waar alleen de beste acht speelsters van het seizoen voor worden uitgenodigd.

Bertens behoort ook tot de beste speelsters die in het landentoernooi hebben meegedaan. In de Billie Jean King Cup (voorheen Fed Cup) heeft ze van de 32 partijen er maar liefst 27 gewonnen. In 2016 bracht ze Nederland bijna in de finale, maar in en tegen Frankrijk ging het in het beslissende dubbelspel samen met Richel Hogenkamp net mis tegen Kristina Mladenovic en Caroline Garcia.

Die nederlaag heeft Bertens naar eigen zeggen in Tokio goedgemaakt door in de openingsronde, ondanks een wedstrijdpunt tegen, de Françaises te verslaan.

Helaas eindigde het Olympische avontuur eerder dan verwacht. Na uitschakeling in het enkel- en dubbelspel werd bekend dat de Nederlanders het mixdubbel laten schieten. Teamlid Jean-Julien Rojer testte positief op het coronavirus, waardoor werd besloten met het hele tennisteam naar huis te gaan.

Bertens keert terug naar haar roots waar ze met haar man een nieuw huis en een nieuw leven gaat opbouwen. Weg van de lichtmasten die bijna tien jaar lang als schijnwerpers op haar gericht waren.

Paspoort
KIKI BERTENS

Geboortedatum
10 december 1991

Geboorteplaats
Wateringen

Speelt
Rechtshandig

Lengte
182 cm

Hoogste WTA-ranking
Enkelspel: 4 (2019)
Dubbelspel: 16
(2018)

WTA-titels
Enkelspel: 10
Dubbelspel: 10

Beste prestaties Grand Slams:
Australian Open: Vierde ronde (2020)
Roland Garros: Halve finale (2016)
Wimbledon: Kwartfinale (2018)
US Open: Derde ronde (2018, 2019)