HK201004 033

Roland Garros start met Bertens, Rus en Van de Zandschulp

Nog nooit zat er zo weinig tijd tussen twee edities van Roland Garros. Waar Rafael Nadal in oktober 2020 voor de 13de keer de Coupe des Mousquetaires boven zijn hoofd tilde en Iga Swiatek vriend en vijand verraste, is het Franse graveltoernooi dit jaar weer gewoon in de lente.

Roland Garros start zondag 30 mei met Kiki Bertens, Arantxa Rus en Botic van de Zandschulp als de Nederlandse troeven in het enkelspel.

Bertens is als 16de geplaatst en kwam dit jaar nog maar mondjesmaat in actie. Slechts zes wedstrijden speelde de Wateringse, waarvan ze er twee winnend afsloot. Lang was het ook onzeker of de halve finaliste van 2016 zou aantreden in Parijs. Ze moest de voorbereidingstoernooien in Rome en Belgrado noodgedwongen afzeggen. Het herstel van haar vorig jaar geopereerde achillespees neemt namelijk meer tijd in beslag dan gewenst.

De vraag was dan ook hoe Bertens voor de dag komt in haar eerste rondepartij tegen Polona Hercog. De getatoeëerde Sloveense kan goed uit de voeten op gravel. In een wisselvallig duel was het de mondiale nummer 73 die in drie sets aan het langste eind trok: 6-1 3-6 6-4. Bertens leidde in de derde set met 4-2, maar kon die voorsprong niet tot het einde verdedigen.

Arantxa Rus nam het in de openingsronde op tegen Mihaela Buzernescu. De, net als Rus linkshandige speelster, is de laatste tijd afgezakt op de wereldranglijst, maar piekte in 2018 op plek 20. Dat jaar bereikte de 33-jarige Roemeense met een vierde ronde ook haar beste resultaat in Parijs. De vierde ronde is ook Rus haar beste resultaat, dat dateert uit 2012.

De afgelopen twee graveltoernooien die Rus als voorbereiding op Roland Garros speelde leverde haar een finale (ITF) en een kwartfinale (WTA) op. De Monsterse heeft veel wedstrijden in de benen en kwam in goede vorm naar de Franse hoofdstad, maar kon het tegen Buzernescu helaas niet bolwerken. De Roemeense was met 7-5 7-5 net iets beter. Als beloning wacht voor haar een ontmoeting met Serena Williams.

Botic van de Zandschulp gaat op Roland Garros zijn debuut in het hoofdtoernooi maken. Net als bij de Australian Open wist hij zich door het kwalificatietoernooi te worstelen. Een wedstrijdpunt tegen in de eerste kwalificatieronde tegen Leonardo Mayer wist hij te overleven om vervolgens zonder veel problemen zijn volgende twee partijen in straight sets te winnen.

De loting in het mannenenkelspel was op het moment van het interview wel gedaan, maar de namen van de qualifiers waren op dat moment nog niet ingevuld. Wel was duidelijk dat onder anderen Roger Federer, Alexander Zverev en Kei Nishikori tegen een qualifier spelen. ‘Federer zal denk ik niet lang meer spelen. Het zou daarom mooi zijn om een keer tegen hem te mogen spelen. Aan de andere kant hoop ik misschien op een minder goede speler dan Federer’, laat Van de Zandschulp weten na een training in Parijs.

Later werd bekend dat Hubert Hurkacz (ATP-20) zijn tegenstander in de openingsronde zou worden. De 24-jarige Pool was in Parijs als 19de geplaatst en won de eerste twee sets in een tiebreak, waarna Van de Zandschulp drie sets op rij pakte. Hiermee werd de debutant de eerste Nederlander die een 2-0 achterstand wist om te buigen naar een overwinning op Roland Garros.

In de tweede ronde was Davidovich Fokina zijn tegenstander. Een nieuwe stunt was in de maak, maar een nieuwe comeback kon Van de Zandschulp net niet voltooien. De Spanjaard won met 6-4 6-4 5-7 2-6 6-4.

Dubbelspel
Het dubbelspel bij de mannen is inmiddels tot de achtste finales gevorderd. Wesley Koolhof en Jean-Julian Rojer versloegen in de tweede ronde Dominik Koepfer en Emil Ruusuvuori en treffen het Kazchstaanse duo Golubev/Bublik. Robin Haase en zijn Duitse partner Jan-Lennard Stuff schakelden het als tiende geplaatste koppel Peers/Venus uit. Hun volgende tegenstanders komen uit het duel Herbert/Mahut - Erlich/Harris.

Met een aan zijn been geblesseerd geraakte Marcelo Arevalo heeft Matwé Middelkoop de tweede ronde op Roland Garros kunnen winnen. Middelkoop en zijn partner uit El Salvador versloegen het duo De Minaur/Reid en treffen in de achtste finale het sterke duo Bopanna/Skugor.

David Pel werd samen met Julian Knowle als reserve opgeroepen. De Nederlands/Oostenrijkse combinatie verving het duo Millman/Monteiro, maar waren in de openingsronde niet opgewassen tegen het koppel Lu/Nishioka.

Het vrouwendubbelspel kende in de openingsronde de duels Schuurs/Melichar - Parry/Yerolymos, Rus/Zidansek - Lister/Peterson en Van der Hoek/Pattinama-Kerkhove - Hercog/Doi.

Schuurs en Melichar en Rus en Zidansek gingen allen zonder setverlies door naar de tweede ronde. Lesley Pattinama-Kerkhove en Rosalie van der Hoek zijn in de openingsronde blijven steken. Het koppel Doi/Hercog was na 1,5 uur spelen met 7-6(3) 6-4 het net iets betere team op de baan. 

Schuurs en Melichar bereikten via een 6-2 6-0 zege op Putintseva/Mitu de derde ronde.

In de tweede week van het Grand Slamtoernooi voegen ook de rolstoeltennissers zich in het wedstrijdschema.

Roland Garros is van 30 mei tot en met 13 juni en wordt live uitgezonden door Eurosport en de Eurosport Player.

Meer informatie over het toernooi vind je hier.