Wie Speelt Waar Van Dubbel In Londen Tot Single In Zweden 3

Griekspoor: 'Zou Haase liever in de top100 voorbijgaan'

In samenwerking met TENNiS Magazine plaatsen we elke vrijdag een gedeelte van een interview uit het magazine met een persoon uit de Nederlandse tenniswereld. Deze keer met Tallon Griekspoor.

Hij is de gedoodverfde favoriet om Robin Haase op te volgen als nummer één van Nederland. Toch gaat de opkomst van de 23-jarige Tallon Griekspoor niet zo vloeiend als gehoopt. Blessures en andere problemen stonden in de weg aan de beoogde grote doorbraak. Met een andere aanpak en nieuwe mensen om zich heen is zijn jacht op de top100 ingezet.

Hoe zou je het seizoen 2019 voor jou omschrijven?
‘Redelijk. Het hoofddoel was om mijn lichaam het hele jaar goed te houden. Ik heb ongeveer 25 toernooien kunnen spelen en wel wat blessures gehad hier en daar. Het was mijn doel om veel toernooien te spelen, zodat mijn ranking vanzelf zou stijgen. Daar had ik vertrouwen in en de mensen om mij heen ook. Ik heb best wel een moeilijk eerste vier-vijf maanden gehad door problemen met mijn trainer Kristof Vliegen. We zijn uit elkaar gegaan na vijf jaar samenwerking. Dat was best wel pittig. Vanaf mijn 17de tot mijn 22ste was hij een soort tweede vader voor me. Hij weet meer van mij dan wie dan ook. Het was wennen aan mijn nieuwe trainer Dennis Schenk en de nieuwe omgeving, maar ik ben tevreden.’

Legt Schenk andere accenten dan Vliegen?
‘Er is niet heel veel veranderd. Dennis hamert wel veel op discipline en focus tijdens een training. De manier waarop je traint is ook de manier waarop je een wedstrijd speelt, zegt hij. Dat merkte ik aan het begin van vorig jaar. Ik trainde niet meer zoals vroeger. Ik kwam vaak vermoeid aan op een training en was eigenlijk nooit honderd procent. Ik had al 2,5 uur in de auto naar Kristof in Brussel gezeten bijvoorbeeld. In dat opzicht had ik echt iets nieuws nodig en dat is goed bevallen. Ik train nu niet per se harder dan vroeger, maar misschien wel beter, geconcentreerder en aandachtiger.’

Je resultaten waren erg wisselend. Goede weken werden afgewisseld met verliesreeksen. Hoe verklaar je dat?
‘Na het spelen van een finale had mijn lichaam vaak rust nodig. Ik won bijvoorbeeld in Bosnië-Hercegovina en ging meteen door naar Roemenië. Achteraf had ik dat gewoon niet moeten doen. Mijn lichaam was niet klaar om na zo’n zware week weer vijf partijen te spelen.’

Je hebt wel de ideale bouw voor een tennisser…
‘Ja, dat geldt ook voor Tim van Rijthoven. Als je ons naast elkaar zet, dan zie je dat we megasterk zijn. Als je ons in de gym ziet, dan vraag je je af hoe het kan dat we zo kwetsbaar zijn. Andere jongens zijn als een sprietje, maar hebben nooit wat. Als ik Taylor Fritz zie bewegen dan denk ik dat hij elk moment zijn benen kan breken in de hoeken. Maar hij speelt wel gewoon elke week. Je moet een middenweg zoeken. Ik doe nu bijvoorbeeld helemaal geen extra krachttraining meer. Ik onderhoud alleen. Ik doe meer aan looptraining en mijn uithoudingsvermogen. Ik vind krachttraining leuker, maar dat heeft misschien een beetje met de leeftijd te maken, haha.’

Haase is gedaald in de ranking. Jij bent niet ver verwijderd van de nummer één-positie van Nederland. Is dat een droom?
‘Nee, niet echt. Ik hoop dat hij ook weer de weg omhoog vindt. En Botic ook. Natuurlijk weet ik dat ik op een gegeven moment acht punten achter Robin stond of iets dergelijks en dat als ik bij een bepaald toernooi de halve finale had gehaald ik hem voorbij was gegaan. Maar uiteindelijk doe ik dat liever binnen de top100.’

Hoe knap is het wat Haase de afgelopen tien jaar heeft gedaan?
‘Megaknap. Dat wordt heel vaak onderschat. Hij heeft het Nederlands tennis in zijn eentje gedragen, terwijl hij een lichaam heeft dat niet goed is. Daar heeft hij echt het maximale uit gehaald. Ik heb hem vaak in de Davis Cup gezien, waar hij na drie dagen met een onmogelijk dikke knie vol met vocht zat. Daardoor kon hij de week na de Davis Cup niet spelen. Ik hoop van harte dat hij zijn ranking in het enkelspel omhoog krijgt. Hij verdient een goed afscheid. Nogmaals, hij heeft het Nederlands tennis gedragen, waar andere jongens met potentie het hebben nagelaten.’

Wil je het hele interview lezen ga dan naar de site van TENNiS Magazine en kies voor een abonnement of los nummer.

Het interview met Tallon Griekspoor staat in editie 6/7 van 2019.