Kiki Bertens II

Deze week in 2012: Bertens beleeft internationale doorbraak

Ogenschijnlijk uit het niets won Kiki Bertens in 2012 het WTA-toernooi in Fes. Op het Marokkaanse gravel versloeg ze op weg naar de finale tegen Laura Pous-Tio onder anderen Garbine Muguruza en Simona Halep in straight sets en beleefde ze op twintigjarige leeftijd haar internationale doorbraak.

Die weg naar de eindstrijd was overigens een lange, want Bertens wist drie kwalificatierondes te overleven voordat ze in het hoofdtoernooi mocht starten tegen Urzsula Radwanska.

De Grand Prix De Sar La Princesse Lalla Meryem vond in 2012 eind april plaats en was pas het tweede WTA-toernooi waar Bertens aan de start verscheen. Een jaar eerder debuteerde ze als 19-jarige speelster met een wildcard bij het grastoernooi van Rosmalen. Sara Errani was toen nog een maatje te groot voor de huidige mondiale nummer zeven.

 

Als nummer 149 van de wereldranglijst trad Bertens in de finale in Fes aan tegen de Spaanse Pous-Tio, die de nummer 110 van de WTA-ranking was. Na al drie overwinning op tophonderdspeelsters in het hoofdtoernooi (Radwanska, Scheepers en Halep) was dit voor Bertens een uitgelezen mogelijkheid om zes jaar na Michaella Krajiceks eindzege bij het WTA-toernooi in Rosmalen weer eens een Nederlandse winnares op de tour te worden.

De start op het winderige centre court in het noorden van Marokko was niet goed van Bertens. Al snel keek ze tegen een 3-0 achterstand aan. Nadat ze meer gewend raakte aan de moeilijke omstandigheden en haar zenuwen beter onder controle kreeg kwam ze bij de Spaanse langszij.

Toenmalige travelling coach Christian de Jong werd aan het einde van de openingsset op de baan geroepen en sprak in duidelijke taal zijn pupil toe. ‘Natuurlijk speel je slecht Kiek, maar weet je wat het is? Je durft niet te verliezen. Ga er gewoon voor. Natuurlijk is het spannend, maar je tegenstandster speelt net zo slecht. Je staat 5-4 voor en je gaat de set nu uitserveren en je gaat voor je ballen.’

Het uitserveren lukte niet meteen, maar Bertens gunde haar tegenstandster in het vervolg nog maar één game en won de finale met 7-5 6-0.

Bekijk hier het item in Studio Sport.

De naam van Kiki Bertens kwam op de lijst met WTA-kampioenen van het jaar 2012. De eindzege betekende ook een doorbraak in de top-100 van de wereld (#92). Al moest ze zich wel direct daarna nog via de kwalificaties naar het hoofdtoernooi van Roland Garros spelen, omdat de positie van de wereldranglijst van zes weken daarvoor genomen wordt voor plaatsing. Maar ook dat lukte en hiermee was de succesvolle internationale carrière van Bertens gestart.

Het zou echter vier jaar duren voordat Bertens opnieuw een weeklang ongeslagen bleef. In Nürnberg won ze in 2016 haar tweede titel. De teller staat ondertussen op tien, uit 15 finales.

Andere Nederlandse successen

Deze week in 2017 wonnen Jean-Julian Rojer en Horia Tecau het ATP-toernooi van Genève door in de finale het Colombiaanse koppel Cabal/Farah te verslaan.

Manon Bollegraf was met haar partner Nicole Bradtke deze week in 1988 het beste dubbelduo bij de Internationaux de Strasbourg.