Jesper De Jong NK 2019

De Jong: ‘Tennis is veel meer dan goed tegen een bal kunnen slaan’

In samenwerking met TENNiS Magazine plaatsen we elke vrijdag een gedeelte van een interview uit het magazine met een persoon uit de Nederlandse tenniswereld. Deze keer met het 19-jarige talent Jesper de Jong.

Fris hoofd, frêle postuur en een vastberaden blik. Jesper de Jong weet wat hij wil, maar weet net zo goed wat er tegenwoordig bij komt kijken om te slagen als proftennisser. Dat is veel, ondervond hij ook bij zijn debuut op het ABN AMRO World Tennis Tournament. Maar dat vindt hij niet erg, want tennis is zijn passie en hij is vast van plan om zijn dromen te verwezenlijken.

In de kwalificaties stond hij in Rotterdam tegenover routinier Philipp Kohlschreiber. Lang ging de strijd gelijk op, maar De Jong moest de winst uiteindelijk laten aan de doorgewinterde Duitser, die voor de twaalfde keer in het hoofdschema in Ahoy terechtkwam. Kohlschreiber versloeg De Jong, in december uitgeroepen tot Talent van het Jaar, in twee lange sets en moest alles uit de kast halen. Typerende opmerking voor de nuchtere Noord-Hollander na afloop: ‘Dit soort wedstrijden geeft aan waar ik naartoe moet. Het niveau viel me eigenlijk best mee.’

Qua postuur en speelstijl heeft de jonge Nederlander veel weg van zijn – inmiddels – Belgische collega-prof David Goffin. ‘Ik kijk graag naar zijn wedstrijden omdat er een connectie met mijn spel ligt. In Rotterdam stond ik naast hem in te spelen en dan herken ik bepaalde patronen, bewegingen en oplossingen die hij voor situaties heeft. Goed voorbeeld doet goed volgen. Ik voel mij zeker niet te groot om me te spiegelen aan spelers als Goffin. Om dingen af te kijken. Als ik daar straks profijt van heb is het mooi meegenomen.’

Zoals genoegzaam bekend is het voor startende tennisprofs geen vetpot. Vaak moet er in de beginjaren geld bij en moeten centen in binnenlandse en buitenlandse competities bij elkaar worden geslagen. De Jong is dan ook blij dat hij fulltime bij de KNLTB zit, waardoor de kosten voor reizen en trainen worden vergoed. Dan hoeft hij zich daar geen kopzorgen over te maken. Hij is blij met de komst van het NTC in Amstelveen wat op twintig minuten rijden van zijn huis ligt.

Verbazing en bewondering vechten om voorrang als De Jong het heeft over natuurtalenten als Nick Kyrgios en Benoit Paire. Mannen die de sport ogenschijnlijk komt aanwaaien, maar die er ook nogal eens met de pet naar gooien. ‘Paire speelt vier toernooien per jaar goed en staat dan gewoon weer in de top50. Maar hij moet er zin in hebben. Dat geldt in nog extremere mate voor Kyrgios. Ik keur hun gedrag niet goed maar ja, ze winnen toch titels. Soms is het voor hardwerkende maar minder begenadigde spelers een hard gelag.’

Bij dit illustere tweetal is een boete of een straf schering en inslag, maar ook De Jong kreeg in zijn prille carrière al eens te maken met een diskwalificatie. Eindelijk had hij in 2018 een wildcard ontvangen voor een futuretoernooi. Gretig greep hij de kans in Oldenzaal aan en hij stond de kwartfinalepartij te winnen toen hij een balletje over het net chipte naar zijn tegenstander. Die lette niet op en kreeg het zachte balletje op zijn schouder. Dat was de umpire van dienst niet ontgaan en die toonde geen mededogen.

Diskwalificatie, puntenverlies en een boete waren het resultaat. ‘Het was zuur omdat ik nooit de intentie had om de tegenstander moedwillig te raken. Ik wilde die bal gewoon aangeven. Dat ik mijn eerste ATP-punten meteen verloor, maakte het extra zuur.’

‘Ach, je leert ervan. Nu moest ik de jungle in naar Sharm el Sheikh om mijn eerste ATP-ranking te veroveren. Je hebt bij die toernooien meestal één ballenjongen die er weinig van snapt en scheidsrechters die het niet al te nauw nemen met de regels. Mentaal vormt het je wel. Je gaat je wapenen tegen praktijken die je niet gewend bent en je leert ermee om te gaan. Tennis is natuurlijk veel meer dan alleen goed tegen een bal kunnen slaan. Het is soms afzien, maar ik heb het ervoor over.’

Wil je het hele interview lezen ga dan naar de site van TENNiS Magazine en kies voor een abonnement of los nummer.

Het interview met Jesper de Jong  staat in editie 2 dat nu in de winkels ligt.