Sluiter Ik Wilde Niet Meteen In Een Nieuw Avontuur Stappen 4

Sluiter: ‘Ik wilde niet meteen in een nieuw avontuur stappen’

In samenwerking met TENNiS Magazine plaatsen we elke vrijdag een gedeelte van een interview uit het magazine met een persoon uit de Nederlandse tenniswereld. Deze keer met voormalig coach van Kiki Bertens, Raemon Sluiter.

Darren Cahill, Patrick Mouratoglou, Wim Fissette, Sven Groeneveld. Namen van topcoaches die het vooral in het vrouwentennis hebben gemaakt. Vindt Raemon Sluiter dat hij voortaan in één adem genoemd mag en kan worden met deze toptrainers?

‘Ik voel me niet zozeer tot een bepaalde selecte groep behoren. Ik heb veel geluk gehad. Kiki was twintig en toen stond ze al 41ste op de ranking. Dat was gebeurd onder leiding van Martin van der Brugghen en Christaan de Jong en dus voor mijn tijd. Dan kun je niet anders dan concluderen dat destijds heel goed werk is geleverd. Er zijn coaches die iemand van 140 naar 60 brengen en die verstaan hun vak zeker zo goed als ik, die met Kiki van plek 100 naar 4 ben gekomen. Je bent mede afhankelijk van het materiaal dat je in handen krijgt.’

Toch wordt zijn werk met Bertens links en rechts bewierookt. En niet ten onrechte want onder Sluiters leiding groeide de Zuid-Hollandse uit van een ongepolijste diamant tot een wereldtopper.

‘Ik ben goed in mijn werk en houd overal rekening mee. Het Kiki Bertens-spel en alles wat daarmee te maken heeft, heeft vier jaar lang in mijn hoofd gespeeld. Ik heb alles voor haar zo goed mogelijk willen neerzetten. Het kostte mezelf weleens mijn nachtrust, zo intensief ben ik ermee bezig geweest.’

Sluiter laste na de breuk bewust een soort van sabbatical voor zichzelf in. Even bijkomen, even de emoties laten bezinken en de adrenaline weer laten zakken tot een normaal niveau. Verzoeken van andere speelsters om als coach te gaan fungeren wimpelde hij dan ook af.

‘Ik heb vijf, zes aanvragen van andere speelsters gekregen toen duidelijk werd dat Kiki en ik niet verder zouden gaan. Die zochten een coach om het nieuwe seizoen 2020 mee te beginnen. Maar ja, ik wilde niet meteen in een nieuw avontuur stappen. Als een seizoen eenmaal draait ebt de aandacht snel weg. Als ik laat weten beschikbaar te zijn zal er interesse komen, denk ik. Wil ik de tour weer op dan laat ik dat aan een paar managers weten.’

‘Coaching- en trainingswerk is toch wat ik het liefste doe. Of dat met dames, heren of de jeugd gaat gebeuren, maakt me niet zoveel uit. Ik sta overal voor open. Met de kanttekening dat je als full time coach van iemand per jaar 35 weken in het buitenland zit. Ik zit niet op de wip. Ik zie wel wat erop mij afkomt. Het kan altijd zo zijn dat er iets langs komt waarvan ik zeg dat ik die kans moet grijpen.’

Wil je het hele interview lezen ga dan naar de site van TENNiS Magazine en kies voor een abonnement of los nummer.

Het interview met Raemon Sluiter staat in editie 2 dat nu in de winkels ligt.