Deze Week In2013 Rojer Wint Zijn Eerste Grote Titel

Deze week in…2013: Rojer wint zijn eerste grote titel

De ATP- en WTA Tour liggen in ieder geval tot en met 13 juli stil. Daarom blikken we op Tennis.nl tot die tijd wekelijks terug op een Nederlands hoogtepunt bij een toernooi dat deze periode gespeeld had moeten worden.

Vorige week keken we terug op de enkelspeltitel van Richard Krajicek bij het toernooi van Miami in 1999. Deze week gaan we opnieuw terug naar Florida en nemen we je mee naar de editie van 2013. Het jaar dat Jean-Julien Rojer zijn eerste Masters 1000-toernooi won.

Rojer heeft vanaf 2010 elk jaar minimaal één toernooizege behaald. De teller staat hierdoor op dit moment op 29 titels. Dit aantal bereikte de in Curaçao geboren dubbelspecialist met ‘slechts’ drie verschillende partners. De grootste successen behaalde Rojer de laatste jaren met Horia Tecau. Maar liefst twintig keer was het Nederlands/Roemeense duo de sterkste, waaronder op Wimbledon (2015) en de US Open (2017).

Titel nummer één tot en met vijf won hij in 2010 en 2011 met Eric Butorac. Bij titel nummer zes, zeven, acht en negen was Aisam-Ul-Haq de partner van de nu 38-jarige Rojer. Aan de zijde van de Pakistaan won hij zijn eerste grote Masters 1000-titel in 2013 op het eiland Key Biscane, nadat ze een jaar daarvoor samen de kleinere ATP-toernooien in Estoril en Halle succesvol afrondde. Later dat jaar waren ze ook de besten in Stockholm.

In zowel de openingsronde als de tweede ronde van de Miami Open 2013, dat in het enkelspel werd gewonnen door Andy Murray, moesten Rojer en Qureshi tegen respectievelijk Janowicz/Mayer en Huey/Inglot een set achterstand goedmaken. Tegen Huey en Inglot stonden ze zelfs op de rand van de afgerond en moesten maar liefst zes wedstrijdpunten worden weggepoetst. Daarna raakte het als vijfde geplaatste duo op stoom en werden Almagro/Marach, Granollers/Lopez en Fyrstenberg/Matkowski in straight sets overtuigend aan de zegekar gebonden.

Bekijk hieronder het interview dat Tennistv.nl had met Rojer na het winnen van zijn eerste Masters 1000-titel.

Rojer was niet de eerste Nederlander die de dubbelspeltitel van het evenement in Miami wist te behalen. In 1993 waren het Krajicek en Jan Siemerink die ongeslagen bleven en een jaar later zorgden Paul Haarhuis en Jacco Eltingh ervoor dat de trofee nog een jaar in Nederlandse handen bleef.

In 2019 verhuisde de Miami Open van het eilandje Key Biscane naar het vasteland. Het Hard Rock Stadium in Miami werd het nieuwe decor. Op de nieuwe locatie reikte Wesley Koolhof samen met zijn goede vriend Stefanos Tsitsipas tot de eindstrijd. In de finale waren de broers Bob en Mike Bryan te sterk.

Roger Federer legde exact een jaar geleden beslag op de titel in het enkelspel door titelverdediger John Isner te verslaan. Dit jaar vindt het Masters 1000-toernooi geen doorgang in verband met de coronacrisis.

Volgende week blikken we terug op het toernooi van Charleston, waar Kiki Bertens in 2018 zegevierde op het groen/grijze gravel.