richard krajicek 1

Deze week in… 1999: Krajicek wint het ‘Vijfde Grand Slamtoernooi’

De ATP- en WTA Tour liggen in ieder geval tot en met 7 juni stil. Daarom blikken we op Tennis.nl tot die tijd wekelijks terug op een Nederlands hoogtepunt bij een toernooi dat deze periode gespeeld had moeten worden.

Deze week nemen we je mee terug naar 1999. Het jaar dat Richard Krajicek het zogenoemde ‘Vijfde Grand Slamtoernooi’ op zijn naam schreef. Het werd tevens zijn laatste eindzege in zijn carrière.

Het Masters 1000-toernooi van Miami zou dit jaar van 25 maart tot en met 5 april moeten plaatsvinden, maar is vanwege de coronacrisis tot nader orde uitgesteld. Het evenement vond vorig jaar voor het eerst plaats in het gigantische Hard Rock Stadium in Miami, waar normaal gesproken de Miami Dolphins (American Football) zijn thuiswedstrijden speelt. Roger Federer pakte de eerste titel op de nieuwe locatie.

Van de start in 1985 tot en met 2018 werd het toernooi gehouden in Crandon Park op Key Biscane. Een eilandje voor de oostkust van Florida dat middels een brug is verbonden met het vasteland.

Grote namen als Ivan Lendl (2), Andre Agassi (6), Pete Sampras (3), Novak Djokovic (6) en Federer (4) wisten daar de trofee meerde keren boven hun hoofd te tillen. Krajicek deed dat eenmalig in 1999.

De toen 27-jarige Hagenaar was als zevende geplaatst in het deelnemersveld van 96 spelers. De complete toptien was present, met Carlos Moya als lijstaanvoerder en Pete Sampras als mondiale nummer twee.

In het schema van 128 stonden naast Krajicek nog vier spelers met een rood-wit-blauw vlaggetje achter hun naam. Jan Siemerink was het 26ste reekshoofd, Paul Haarhuis en Sjeng Schalken ongeplaatst en John van Lottum had via de kwalificaties een plekje in het hoofdtoernooi bemachtigd.

Waar Van Lottum in de eerste ronde sneuvelde tegen Arnaud Clement, lukte het Haarhuis wel om de tweede ronde te bereiken. Karol Kucera stuurde de Eindhovenaar echter resoluut naar huis.

Schalken en Siemerink reikten respectievelijk tot de tweede en derde ronde waar ze beiden door dezelfde speler werden uitgeschakeld. Wie? Richard Krajicek.

De zegetocht in Miami van de 1.96 lange Wimbledonkampioen startte in de tweede ronde met een drie sets overwinning op Schalken. De Limburger was de enige speler die van Krajicek richting de finale een set wist af te snoepen. Het Haagse servicekanon sloeg zich vervolgens soepel langs Siemerink en gunde in de achtste finale Marat Safin slechts vier games, waardoor een kraker tegen Sampras op het menu kwam te staan.

Krajicek kende sinds de kwartfinale op zijn winnende Wimbledon 1996 een winstreeks van drie partijen op de Amerikaan. Dit breidde hij op Key Biscayne uit tot vier en ook nu weer in straight sets.

Van de vier halve finalisten bij het in de volksmond genoemde ‘Vijfde Grand Slamtoernooi’ was Krajicek de hoogst geklasseerde overgebleven speler in het schema. Tegen Thomas Enqvist (14) was hij dan ook favoriet om de eindstrijd te bereiken. Dat deed Krajicek met verve en zag in de andere halve finalepartij de twintigjarige Sebastien Grosjean na setverlies terugkomen tegen Fransisco Clavet.

De kleine Fransman met zijn rappe benen en jaloersmakende handelingssnelheid was destijds slechts de nummer 74 van de wereld en op de baan een tegenpool van de lange Krajicek.

Waar de speler uit Marseille het vooral moest hebben van lange slagenwisselingen waar zijn voetenwerk tot het uiterste werd getest en zijn service vooral bedoeld was om de bal in het spel te brengen, hanteerde Krajicek een heel andere strategie. Zijn spel was gestoeld op harde services gevolgd door een dwingende dan wel winnende volley. De rally zo kort mogelijk houden door zo snel mogelijk aan het net te verschijnen was zoals zo vaak het plan.

De finale werd toen nog als best-of-five gespeeld en het was Grosjean die verrassend de openingsset met 6-4 pakte, waarna Krajicek met 6-1 6-2 orde op zaken leek te stellen. De vierde set werd echter een slijtageslag, maar viel met 7-5 de kant van de Nederlander op.

Bekijk hieronder de hoogtepunten van de eindstrijd.

Uiteraard (zou je bijna zeggen) verzilverde Krajicek het matchpoint met een ace. Waarna hij bij de prijsuitreiking richting sponsor Ericsson grapte: ‘Bedankt voor de mobiele telefoon die ik straks vast van jullie mag ontvangen.’

De cheque van 360.000 dollar stopte hij alvast stevig in zijn broekzak. Overigens is die hoofdprijs tegenwoordig vier keer zo hoog geworden.

De titel van Key Biscayne betekende voor Krajicek de 17de en laatste toernooizege op zijn erelijst. In 2003 kwam hij nog één keer terug in Florida, maar verloor in de openingsronde van Taylor Dent. Drie maanden later zette Krajicek op Rosmalen een punt achter zijn imposante tenniscarrière.

Volgende week blikken we opnieuw terug op het ATP-toernooi van Miami, maar ligt de focus dan op het Nederlandse succes in het dubbelspel.