HK200801 0292

Hogenkamp maakt favorietenrol op NK Tennis waar

Ze was op voorhand de torenhoge favoriet bij de NK Tennis in Amstelveen. Richel Hogenkamp bewees dat ze die druk aankon en stoomde zonder een set in te leveren naar haar vierde nationale enkelspeltitel. In de finale liet ze jeugdkampioene Bente Spee met 6-2 6-2 kansloos. Hogenkamp: ‘Toen ik Bentes naam vorige week op Facebook als juniorenkampioene voorbij zag komen had ik niet gedacht dat ik in de finale van de NK Tennis tegenover haar zou staan. Het is leuk om weer een nieuw gezicht te zien.’

Dertien games verloor Hogenkamp in haar vier wedstrijden gedurende het nationale kampioenschap op het Nationaal Tennis Centrum. Dit hadden er zelf nog minder kunnen zijn, als ze haar concentratie in de finale bij 6-2 5-0 voor de volle honderd procent had weten vast te houden. ‘Het was een lastige wedstrijd. Ik was eerlijk gezegd best wel zenuwachtig. Het is toch een finale die je speelt.’

Spee, die bekend staat om haar vechtlust en elk punt speelt alsof haar leven er vanaf hangt, knokte in de slotfase om haar naam in de tweede set op het scorebord te krijgen. De 17-jarige werd vorige week Nationaal Jeugd Kampioene tot en met 18 jaar en verdiende daarmee een wildcard voor de NK Tennis. ‘Voor dit toernooi begon had ik geen hoge verwachtingen. Mijn plan was om ook deze week tegen meer ervaren speelsters mijn eigen spel te spelen en kijken wat dat mij zou brengen. Ik had niet verwacht dat ik hier in de finale zou staan. Het waren twee heel mooie weken en ik ben blij met wat ik heb bereikt’, liet de jeugdspeelster na afloop weten.

De eerste vier games van de eindstrijd gingen gelijk op. De 28-jarige Hogenkamp schaakte en pareerde de harde vlakken slagen van haar elf jaar jongere tegenstandster geduldig en wachtte op een fout van haar opponente. ‘Hoe lelijker ik ging spelen, hoe moeilijker zij dat vond. Het ontregelen van haar spel was mijn doel. Daarbij serveerde ik erg goed vandaag’, aldus Hogenkamp.

Nadat de Doetinchemse de opslaggame van Spee op 3-2 afsnoepte racete ze met negen winstgames op rij naar het einde van de eenzijdige partij. Zoals gezegd haperde de concentratie de volgende twee games, maar was het bij 5-2 op haar tweede wedstrijdpunt toch snel raak.

Hogenkamp was blij om weer een aantal wedstrijden te hebben gespeeld. ‘Het is goed geweest dat ik de wedstrijden die ik op papier behoorden te winnen ook overtuigend won. Ik ben benieuwd hoe het straks gaat tegen speelsters die constant op een hoger niveau spelen.’

De nationale titel op het gloednieuwe NTC in Amstelveen betekende voor Hogenkamp haar vierde op haar palmares. Ze was in 2009 (outdoor), 2014 en 2015 (indoor) ook al de beste op de NK Tennis.

Dubbelspel
De vrouwen dubbelspeltitel werd ook een prooi voor Hogenkamp. Aan de zijde van Quirine Lemoine was ze in een spannende eindstrijd met 6-7(7) 6-1 12-10 net iets sterker dan Arianne Hartono en Suzan Lamens.

Bekijk hier alle uitslagen van de finaledag van NK Tennis.