KNLTB Vlag wapperen wind

Winnaar NK G-Tennis integreert in het reguliere tennis

Eén van de winnaars van de NK G-tennis, Baries Westphal, is zo goed, dat hij regelmatig zijn geluk beproeft op open toernooien. De verstandelijk beperkte Baries (37) hoopt volgend jaar zelfs mee te doen aan de KNLTB-competitie.

V.l.n.r. Joshua Diseraad, Baries Westphal, Marco Verkerk, Jorg van den Brink

G-Tennis is speciaal voor tennissers die vanwege een verstandelijke beperking niet kunnen deelnemen aan het reguliere tennisaanbod. Aan de Nederlandse kampioenschappen, afgelopen weekeinde op de buitenbanen van het Tulip Tennis Center in Hilversum, stonden dit jaar meer dan 160 tennissers met een verstandelijke beperking uit heel Nederland aan de start.

De tennissers werden ingedeeld op vijf niveaus waarbij de spelers op elk niveau ook nog eens werden onderverdeeld in verschillende poules. Dit gebeurde op basis van 'divisioning', een soort van kwalificatietoernooi voorafgaand aan het kampioenschap. Dit kwalificatietoernooi bestond uit drie ronden en Baries Westphal en Joshua Diseraad kwamen als besten bovendrijven op het hoogste niveau ('de 5'). Barries won vervolgens de finale met 6-4. Ook het dubbelspel was een prooi voor Baries, die samen met Frank Hagebeek de finale won van Luca Leone en Rene Smits (8-2).

De finalisten zijn geen onbekenden van elkaar. Volgens vader Slawa Westphal is er een smalle top in Nederland waarbij dezelfde zes, zeven spelers elkaar steeds treffen. Zijn zoon Baries komt meestal als winnaar bovendrijven. Internationaal zijn er betere, maar in Nederland is mijn zoon de top. Baries deed in 2011 namens Nederland mee aan de Special Olympics World Games en won daar de B-poule, wat betekent dat hij wereldwijd slechts vier tennissers voor zich hoefde te dulden.

Verschillende niveaus

Het niveau op de NK G-Tennis loopt erg uiteen. Van tennissers die spelen met een 'buddy', een dubbelpartner die de rally gaande houdt en geen punten mag maken, naar tennissers die prima een rally kunnen onderhouden op een compleet veld. Deze G-tennissers hebben volgens Westphal een niveau vergelijkbaar met een niet-beperkte tennisser die 7 of 8 op zijn pasje heeft staan. Zelf kan hij, als 'achtje', zijn zoon nog maar net de baas, maar daarvoor moet hij wel zijn tactische vaardigheden laten spreken. Op kracht leg ik het af. Hij slaat harder en met meer topspin.

Integreren in het reguliere tennis

Slawa Westphal (Russische moeder, geboren in Nederland) werd op zijn 35ste lid van Tennisclub Etten en die vereniging ontwikkelde zich tot de club voor G-tennissers in het westen van Noord-Brabant. Zoon Baries tennist al vanaf zijn zesde en speelt sinds hij 20-25 jaar is ook regelmatig met niet-beperkte tennissers. Hij integreert langzaam in het reguliere tennis. Volgend jaar waarschijnlijk ook in de competitie. Hij speelt al toernooien, dubbelspel, met twee dames in 'de 7' en 'de 8'. En wint ook in de mannengroep wel eens van 7- en 8-spelers, zegt Slawa, die zelf ook wel eens met zijn zoon aan een open toernooi meedoet.

Op het gebied van G-Tennis krijgen ze wel veel uitnodigingen, maar vaak is dat voor toernooien in het buitenland. Dat doen we wel eens. Pa en ma met de zoon achterin op reis. Maar dat is natuurlijk een hele onderneming. En je moet alles zelf betalen, mijmert Slawa.

'King of Court'

De NK G-Tennis, georganiseerd door de KNLTB, werd zaterdag officieel geopend door KNLTB-voorzitter Roger Davids en de Hilversumse wethouder sport Floris Voorink. Hiermee werd het startsein gegeven voor de ruim driehonderd wedstrijden die in het weekeinde werden gespeeld. Naast de wedstrijden was er ook de gelegenheid om mee te doen aan clinics en konden de G-tennissers de mascotte, 'King of Court' , uitdagen voor een potje tennis.

Klik hier voor meer over G-Tennis op de website van de KNLTB.