KNLTB Vlag wapperen wind

Meer dan 150 tennissers in actie op vijfde editie Nationale Kampioenschappen G-Tennis

Op zaterdag 6 en zondag 7 juli worden op de buitenbanen van het Tulip Tennis Center in Hilversum de NK G-Tennis gehouden. Dit toernooi vindt om de twee jaar plaats en wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd op initiatief van de KNLTB.

G-Tennis is speciaal bedoeld voor tennissers die vanwege zijn of haar verstandelijke beperking niet kunnen deelnemen aan het reguliere tennisaanbod. Aan deze bijzondere kampioenschappen doen dit jaar meer dan 150 tennissers met een verstandelijke beperking mee uit heel Nederland. 
  
Om een eerlijke strijd mogelijk te maken maakt het G-tennis gebruik van een indeling op basis van individuele vaardigheden die verband houden met de (verstandelijke) beperking en het sociaal-emotionele gedrag. De vaardigheden worden vooraf bepaald door een (verenigings)trainer. Aan de hand van een individuele vaardigheidstest (IVT) worden de spelers ingedeeld op vijf niveaus (L1 – L5), het zogenaamde 'divisioning'. Zo komt iedere speler tegenstanders van zijn eigen niveau tegen.

Er wordt gespeeld volgens het reglement van de Special Olympics 2016. Op de eerste drie niveaus wordt met een 'unified partner' gespeeld, een dubbelpartner die zelf geen punten mag maken en de bal in het spel moet houden. Op de overige niveaus kunnen de spelers zelfstandig rally's onderhouden.

Level 1-2: Unified speelt met Rode bal op een half veld.

Level 3: Unified speelt met Oranje bal op een 3/4 veld

Level 3-4: Unified speelt met Groene bal op een heel veld.

Level 4: speelt met Groene bal op een heel veld

Level 5: speelt met Gele bal op een heel veld.

Wedstrijden op deze titelstrijd gaan niet om twee of drie gewonnen sets, maar worden op tijd gespeeld. Elke wedstrijd duurt namelijk 30 minuten. De scheidsrechter/teller houdt de tijd bij en er wordt gespeeld met een beslissend punt op 40-40. Bij 40-40 mag de ontvanger kiezen of hij rechts of links serveert. Bij een gemengddubbel geldt een uitzondering. Hier serveert de dame naar de dame en de heer naar de heer. Na 40-40 wint degene die het eerst scoort de game. In alle klassen worden de games doorgeteld tot het einde van de speeltijd.

Naast wedstrijden worden er clinics georganiseerd zodat ook spelers die geen wedstrijden willen spelen, deel kunnen nemen aan dit laagdrempelige evenement.

Programma

Zaterdag 6 juli

 • 08:30 uur: park open
 • 09:30 uur: officiële opening
 • 10:30 uur: aanvang eerste ronde
 • 11.15 uur: start clinics
 • 14:30 uur: aanvang tweede ronde
 • 18:00 uur: einde

Zondag 7 juli

 • 09.00 uur: park open
 • 10:00 uur:  aanvang derde ronde
 • 11.00 uur - 15.00 uur: start vrije inloop clinics
 • 14:00 uur: aanvang finale wedstrijden
 • 18.00 uur: prijsuitreiking (aansluitend op finales)

Kom je ook supporten?

Tijdens de NK G-Tennis zijn bezoekers van harte welkom! Het is op deze dag niet mogelijk om te parkeren bij het Tulip Tennis Center. Je kunt jouw auto parkeren bij het Sportpark Berestein. Dit is op 5 minuten lopen van het tennispark (zie hiervoor de bewegwijzering).
 
Stel je navigatie in op onderstaand adres:
Sportpark Berestein
Kininelaantje 9
1216 BZ Hilversum

Klik hier voor meer informatie over G-tennis op de website van de KNLTB.