KNLTB Vlag wapperen wind

Amjoy Cup: verbinden van topsport, breedtesport en rolstoeltennis

Afgelopen zaterdag werd de Amjoy Cup afgesloten. Het internationale tennistoernooi voor toptalenten beleefde een mooie editie in Eindhoven en Veldhoven, met prachtig weer en winnaars uit Spanje, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Nieuw-Zeeland en Nederland. Toernooidirecteur Wim van den Hurk is vooral tevreden over de totale opzet: topsport verbinden met breedtesport, en een volwaardige plek geven aan rolstoelers.

Mees Röttgering, winnaar onder de 12 jaar. Foto: John van Beers.

Een week lang was er tennis op hoog niveau te zien bij David Lloyd in Veldhoven en tennisvereniging ELTV in Eindhoven. Ruim driehonderd jongens en meisjes van 35 nationaliteiten streden om de prijzen in de leeftijdsgroepen onder 12 jaar (Category 2 TE Junior U12), onder 14 jaar (Category 1 TE Junior U14) en rolstoeltennis onder 18 jaar (ITF Junior Series U18).

Winnaars

Bij de jongens onder 12 jaar speelde de top 2 van Nederland de finale: Mees Röttgering en Thijs Boogaard. Tussen die twee is het voortdurend stuivertje wisselen op de nationale ranglijst. Mees Röttgering wist deze thuiswedstrijd (hij traint bij Amjoy Tennis in Veldhoven) en daarmee de Amjoy Cup op zijn naam te schrijven. Bovendien werd hij samen met Hidde Schoenmakers tweede bij het dubbelspel.

Onder 14 jaar ging de eerste plaats bij de jongens naar Alejandro Melero Kretzer uit Spanje en bij de meisjes naar Josy Daems uit Duitsland. Een mooie prestatie van de Duitse, vorig jaar won ze de Amjoy Cup in de categorie onder 12 jaar. In die leeftijdsgroep ging de eerste plek nu naar Elizabeth Ivanov uit Nieuw Zeeland.

Nederland was oppermachtig in het dubbelspel. Onder 14 jaar wonnen Abel Forger en Kyvan Rietkerk bij de jongens en Nina Kwakman en Isis Louise van den Broek bij de meisjes. Britt du Pree en Lina Ilahi eindigden als eerste bij de meisjes onder 12 jaar. Alleen bij de jongens onder 12 jaar kon een Frans tweetal de Nederlandse hegemonie doorbreken.

Bij het rolstoeltennis versloeg Ben Bartram uit Engeland in de finale Stan Devriese uit België. Samen werden ze eerste in het mixed dubbel ten koste van het Nederlandse duo Jinte Bos en Lizzy de Greef.

Inclusief sportevenement

Toernooidirecteur Wim van den Hurk kan terugkijken op een zeer geslaagde tweede editie van de Amjoy Cup. In de aanloop namen 6000 leerlingen van basisscholen in Eindhoven en 1200 in Veldhoven deel aan tennislessen. Van dit project Skooltennis vonden tijdens het toernooi de finales plaats. Ook op scholen voor bijzonder onderwijs werden clinics gegeven, en afgelopen week was er naast de wedstrijden ook nog een clinic rolstoeltennis. ‘Juist voor het verbinden van al die groepen hebben we veel complimenten gekregen,’ zegt Van den Hurk. ‘Rolstoeltennissers hebben bij de Amjoy Cup een volwaardige plek tussen de andere toppers. En de schooljeugd loopt daar tussendoor. Zo creëer je een inclusief sportevenement.’

Brede samenwerking

Daarnaast is Van den Hurk trots op de samenwerking die is gesmeed met de gemeenten Veldhoven en Eindhoven, een zevental tennisverenigingen uit die twee plaatsen, het bedrijfsleven, Uniek Sporten Brabant en de Esther Vergeer Foundation. De toernooidirecteur hoopt het evenement volgend jaar opnieuw verder uit te breiden met ITF Juniors, de talenten tot 18 jaar en het voorportaal van het professionele tennis.