KNLTB Vlag wapperen wind

G-tennissers maken zich op voor Special Olympic World Games

Op donderdag 7 maart vertrekt een Nederlandse delegatie van 65 sporters met een verstandelijke beperking naar de Special Olympic World Games in Abu Dhabi. Daaronder ook zes tenniss(t)ers, waarvan twee lid zijn van TC Etten uit Etten-Leur. Coach Slawa Westphal, die acht jaar geleden als hoofdcoach mee was naar de World Games in Athene, ziet Rik Snepvangers (21) en Tanja Baremans (37) heel verschillend naar het toernooi toeleven. Waar de één staat te popelen, is de ander vooral zenuwachtig.

TC Etten is de vereniging voor tennissers met een verstandelijke beperking in het westen van de provincie Noord-Brabant. Slawa Westphal (geboren in Nederland, Russische moeder, heeft zelf een zoon met een verstandelijke beperking) traint en begeleidt een groep variërend van negen tot twaalf tennissers, van jong tot oud. Westphal schreef zeven spelers in voor de Special Olympic World Games. Vier daarvan hadden al eens mee gedaan en mede hierdoor kregen Rik en Tanja de voorkeur.

Een eis is namelijk dat je nog niet eerder mee hebt gedaan, weet Westphal. Een andere eis is dat je aan de nationale Special Olympics hebt meegedaan. Rik en Tanja voldoen aan beide eisen. Het kan overigens wel voorkomen dat sporters vaker dan één keer aan de World Games meedoen. Als anderen geen begeleiding kunnen regelen bijvoorbeeld, want je moet je eigen begeleider mee nemen. Of als er zich niet genoeg hebben aangemeld.

De tennissers op de World Games worden geplaatst in een schaal van 1 tot en met 8, waarbij 1 het laagste niveau is. Deze tennissers spelen met een 'buddy', een dubbelpartner die de rally gaande houdt en geen punten mag maken. Deze wedstrijden lijken meer op clinics. Vanaf niveau 3 worden wedstrijden gespeeld, op een klein veld. Op niveau 4 wordt er op een normaal veld gespeeld met een grotere, zachtere bal. Vanaf niveau 5 met normale ballen.

Tennissers worden dus ingedeeld op basis van hun niveau, niet op basis van verschillende beperkingen. Om voor de World Games goed te kunnen bepalen wie welk niveau heeft, is er in de eerste week een soort van kwalificatietoernooi. Bij G-tennissers die op het hoogste niveau worden ingedeeld moet volgens Westphal gedacht worden aan een niveau vergelijkbaar met een niet beperkte tennisser die 7 of 8 op zijn pasje heeft staan.

Extra aandacht aan spelregels

Rik en Tanja zijn ingedeeld op niveau 4 of 5. Zij trainen bij Westphal met een gewone bal, maar kunnen in Abu Dhabi te maken krijgen met een grotere bal (met groene stip), wanneer zij in klasse 4 terecht komen. Ik laat ze vanaf '4' al met een gewone bal spelen, zegt Westphal, die tijdens de trainingen momenteel extra aandacht besteedt aan de spelregels die ze nog niet helemaal onder knie hebben en aan de puntentelling. Ook komt er inmiddels wat tactiek bij kijken. Het plezier staat voorop, daarna de bal overspelen en nu zeg je misschien eens een keer dat ze de eerste service met wat meer risico mogen spelen, harder en naar de hoek. En dan de tweede met minder risico. Daar schenken we nu wat extra aandacht aan.

Moeite met prikkels

Beide tennissers kijken erg uit naar het toernooi, maar leven er wel heel anders naar toe. Rik staat te popelen. Die zie je echt glunderen. Die is er helemaal klaar voor, heeft er heel veel zin in. Rik zijn beperking is dat hij enorm autistisch is. Hij is drie jaar geleden bij mij begonnen en als hij binnenkwam stiefelde die meteen naar de baan en zei hij nog geen eens 'goeiemorgen'. Tegenwoordig komt hij uit zichzelf naar je toe en hij begint ook verhalen te vertellen over wat hij meegemaakt heeft.

Tanja is echt wel een beetje zenuwachtig. Zij kan moeilijk omgaan met prikkels. Hoe meer prikkels, hoe onzekerder zij wordt. Dat is ook één van de taken van de coach, om haar daar goed in te begeleiden. Zorgen dat je de prikkels wegneemt, maar dat doe je bij topsporters ook. Wat dat aangaat is dat niet anders, besluit Westphal.

Van 14 t/m 21 maart strijden zevenduizend sporters met een verstandelijke beperking uit meer dan 170 landen tegen elkaar tijdens de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi. 

Ploegenpresentatie

Team NL presenteerde zich op 10 februari in Utrecht aan het publiek. Het Sport College van ROC Midden Nederland opende speciaal haar deuren voor de ploegenpresentatie van de sporters en het begeleidingsteam van Special Olympics Nederland. De sporters kregen onder meer mediatraining van voormalig wereldkampioene Nelli Cooman en sportcommentator Henk-Jan Kerkhoff. 

Interesse in G-tennis?

Lijkt het jou ook leuk om G-tennis te spelen en wil je weten waar je het kunt spelen? Op onze site vind je een kaartje met alle verenigingen waar je meer dan welkom bent. Zoek dus snel een club bij jou in de buurt!