KNLTB Vlag wapperen wind

Eerste internationale ervaring in Zoetermeer; 'Belangrijk voor spelers om te zien waar ze staan'

De InTime Tennis Direct Junior Open 2019 (sponsored by Yonex) gaat dit weekeinde van start met een record aantal deelnemers, waarvan een aanzienlijk deel al meteen in actie komt in het kwalificatietoernooi. Er wordt gespeeld in de leeftijdscategorieƫn -14 en -16 in enkel- en dubbelspel.

Om niet zoveel kinderen te hoeven weigeren, heeft de organisatie onder leiding van de toernooidirecteur Noƫlle van Lottum besloten een groter kwalificatieveld te maken. Het hoofdschema blijft hetzelfde, maar zo hoeven we niet zoveel kinderen teleur te stellen, zegt Van Lottum aan de vooravond van de achtste editie van het toernooi in Zoetermeer. Er wordt gespeeld op twee locaties. Vanaf maandag zijn alle wedstrijden bij Dekker Sport en in het weekeinde wordt ook gebruik gemaakt van Meerzicht. Daar zijn zes banen met dezelfde ondergrond, weet Van Lottum, die trots vermeldt dat 'haar' toernooi al jaren het grootste juniorentoernooi van Nederland is. Het deelnemersaantal is bovendien elk jaar gegroeid. Na de 500+ in 2017 en 2018 staan er volgens Van Lottum nu 660 spelers aan de start.

Live-stream en dvd

Sinds vorig jaar zijn alle banen voorzien van een camera om de wedstrijden via een live-stream te kunnen volgen en om de wedstrijd op dvd te kunnen terug kijken. Het is hartstikke leuk dat iedereen het kan zien. Dat geeft toch een extra dimensie aan het toernooi. We verdienen er niks aan, maar het is erg leuk dat mensen die ver weg wonen hun kind via een live-stream kunnen zien, stelt Van Lottum. Na de pilot in 2017, met cameradekking op acht banen, werd er vorig jaar op alle twaalf banen gefilmd.

Belangrijk voor Nederlandse jeugd

Aangezien het toernooi vrij vroeg in het kalenderjaar plaats vindt is het voor veel talentvolle (Nederlandse) tennissers van twaalf jaar de eerste kennismaking met internationaal tennis. Van Lottum herkent de debutanten vaak aan de gespannen koppies, ook bij de ouders.

Het is heel spannend. Ze proeven voor het eerst aan dit niveau. De beteren spelen wel in de Winter Cups, maar voor velen is het de eerste stap in deze leeftijdscategorie (-14). Het is heel leuk om dat enthousiasme en de spanning te zien, zegt Van Lottum, die het belang benadrukt van dit soort internationale toernooien op vaderlandse bodem. Dat zijn belangrijke ervaringen voor spelers, om te zien waar ze staan. Het is de bedoeling dat dit motiveert om door te zetten, om naar een bepaald niveau toe te groeien.

De InTime Tennis Direct Junior Open 2019 (sponsored by Yonex) in Zoetermeer is van 18 tot en met 24 februari. De kwalificaties gaan morgen (zaterdag 16 februari) al van start. Klik hier voor meer informatie, waaronder speelschema's en uitslagen tijdens het toernooi.