KNLTB Vlag wapperen wind

Michiel Schapers nieuwe Travelling Coach Heren

Voormalig proftennisser en tenniscoach Michiel Schapers gaat vanaf 1 januari 2020 aan de slag als Travelling Coach bij de KNLTB. Hij zal meereizen met een aantal Nederlandse toptennissers in het ITF en ATP-circuit. De aanstelling van Schapers past in het toptennisplan ‘Five Steps to The Top’, dat vorig jaar werd gepresenteerd. Met dit plan wil de KNLTB ook de huidige toptennissers begeleiden met als doel in de komende jaren meer Nederlandse tennissers in de wereldtop te krijgen. 

Michiel Schapers is enthousiast over zijn nieuwe rol bij de KNLTB. “Fijn dat mij de gelegenheid geboden wordt door de KNLTB om mijn kennis en ervaring in te zetten als Travelling Coach. Jonge spelers helpen om het maximale uit hun mogelijkheden te halen is een mooie uitdaging. Ik kijk ook uit naar de samenwerking met het professionele team dat de spelers traint en begeleidt in Amstelveen op het nieuwe NTC”. 
 
Paul Haarhuis, bondscoach heren: “Er spelen veel Nederlandse heren in de ITF World Tennis Tour en het Challenger circuit. Om de doorstroom naar de ATP Tour te bevorderen willen we deze jongens goede begeleiding bieden. Ik ben dan ook erg blij dat een ervaren coach als Michiel zich bij ons aansluit. Hij heeft jarenlange ervaring als toptennisser en coach en weet wat er nodig is om de top 100 te halen.” Michiel Schapers zal Travelling Coach worden voor de heren vanaf 16 jaar en ouder, zowel talenten als professionele tennissers in de ITF World Tour en het Challenger circuit. Andere travelling coaches zijn Ralph Kok en Roel Oostdam bij de dames en Dennis Schenk bij de heren.

Meer travelling coaches inzetten en het aantrekken van oud-topspelers en internationale coaches is onderdeel van het toptennisplan ‘Five Steps to the Top’ dat in mei 2018 werd gelanceerd. Met dit programma voor de jongste jeugd tot en met de ITF World Tennis Tour (voorheen Futures), Challenger en ATP/WTA spelers wil de KNLTB de komende jaren meer Nederlandse tennissers in de wereldtop krijgen. Zie ook: Vernieuwd toptennisplan haalt maximale uit ieder talent.

Over Michiel Schapers

Michel Schapers was van 1982 tot en met 1988 de nummer 1 van het Nederlandse tennis, de periode met spelers als Tom Nijssen, Huub van Boeckel en Menno Oosting. Als enige Nederlander stond hij met regelmaat in de top 100. In zijn topjaar 1988 stond Schapers voortdurend in de top 50. Zijn hoogste ranking op de ATP-wereldranglijst in dat jaar was plaats 25. Tijdens de Australian Open in 1985 boekte Schapers zijn meest memorabele overwinning. In vijf sets won hij van de regerend Wimbledonkampioen Boris Becker. Schapers heeft ook overwinningen behaald op grandslamwinnaars Yannick Noah en Johan Kriek. Hij bereikte de kwartfinale van het Olympisch tennistoernooi in Seoul in 1988. Ook bereikte hij twee keer de kwartfinale van het Australian Open (1985 en 1988) en hij haalde vier keer een finale op de ATP-Tour. 


Na zijn actieve loopbaan werd hij tenniscoach. Hij coachte onder andere de Tsjech Daniel Vacek, de Duitser Alexander Radulescu, de Nieuw-Zeelandse Marina Erakovic en de Roemeense Raluca Olaru. Van 1995 tot 2004 werkte Schapers voor de KNLTB in diverse functies, waaronder Davis Cup captain van 1998 tot en met 2000.