KNLTB Vlag wapperen wind

Toppers van de toekomst strijden om nationale titels op NOJK

De toppers van de toekomst strijden vanaf vandaag op de Nationale Overdekte Junioren Kampioenschappen (NOJK) voor een plekje op de erelijst tussen namen als Richard Krajicek, Brenda Schultz, Sjeng Schalken en Miriam Oremans.

Christoper Lam, in 2018 winnaar van het jongensenkelspel -14 jaar, doe dit jaar mee bij de jongens tot en met 16 jaar.

De meeste grootheden uit het Nederlandse tennis wisten het indoorkampioenschap in hun juniorentijd wel een keer te winnen. Van een carrière zoals die van bovenstaande namen kunnen de huidige toppers in het juniorencircuit alleen nog maar dromen, maar het winnen van de NOJK is in ieder geval een goed begin en niet zelden een teken aan de wand.

Op de twaalf banen van Racketcentrum De Rhijenhof in Den Haag strijden deze week (woensdag 27 november tot en met zondag 1 december) de spelers in het enkelspel in de leeftijdscategorieën -12 en -16 jaar om de prijzen en van 4 tot en met 8 december is het de beurt aan de andere twee klassen (-14 en -18 jaar). Spelers die deze week de halve finales bereiken mogen volgende week hun geluk beproeven in een hogere leeftijdscategorie.

Dubbelspel

Nieuw dit jaar is de toevoeging van het dubbelspel, dat over het algemeen meer aandacht heeft gekregen in het juniorentennis. We vinden dubbelspel belangrijk binnen de Junioren Tour. Dubbelen is namelijk goed voor de ontwikkeling van jonge tennissers en dat willen we graag stimuleren, vertelt Jolijn Passchier, coördinator toptennis en organisator van de NOJK.

Het dubbelspel wordt afgewerkt op 14 en 15 december. In verband met de kwalificatie voor de NK Tennis vindt er geen dubbelspel tot en met 18 jaar plaats.

Kalenderjaar

Met de aanpassingen aan de Junioren Tour in Nederland, is ook de plek op de kalender veranderd voor de NOJK. In plaats van een schooljaar wordt nu een kalenderjaar gehanteerd en daarom is het toernooi verplaatst van het voorjaar naar het najaar. Zodat ze langer in hun leeftijdscategorie hebben kunnen spelen voordat de titelstrijd begint. Een kampioenschap in maart zou dan wel heel kort na de overgang naar een hogere leeftijdsklasse zijn, verklaart Passchier.

Aangepaste regels

In het juniorencircuit, zowel nationaal als internationaal, worden al langer regels van de toekomst gebruikt. Hoe zit dat dit jaar op de NOJK?
- In het enkelspel worden alle partijen gespeeld om twee gewonnen sets, in alle sets een tiebreak bij de stand 6-6. Geen Beslissend Punt Systeem.
- In het dubbelspel worden alle partijen gespeeld om twee gewonnen sets, in alle sets een tiebreak bij de stand 6-6 waarbij het BPS (beslissend puntsysteem) wordt toegepast. De derde set is een beslissende wedstrijdtiebreak tot 10 punten.
- Doorspelen bij een netservice.

De winnaars van 2018:

Meisjesenkel t/m 12 jaar: Rose Marie Nijkamp
Meisjesenkel t/m 14 jaar: Florentine Dekkers
Meisjesenkel t/m 16 jaar: Kim Hansen
Meisjesenkel t/m 18 jaar: Stephanie Visscher

Jongensenkel t/m 12 jaar: Manvydas Balciunas
Jongensenkel t/m 14 jaar: Christopher Lam
Jongensenkel t/m 16 jaar: Guy den Ouden
Jongensenkel t/m 18 jaar: Zachary Eisinga

Klik hier voor meer informatie en speelschema's van de leeftijdscategorieën -12 en -16 jaar.