DSC03248

TeamNL staat voor grote uitdaging in Billie Jean King Cup

TeamNL strijdt van 8–13 april met 11 andere landen in Portugal om één van de vier plaatsen in de Play-offs van de Billie Jean King Cup. De ploeg onder leiding van Elise Tamaëla bestaat uit Suzan Lamens, Demi Schuurs, Anouk Koevermans en Eva Vedder.

TeamNL heeft als tegenstanders Letland, Turkije en Portugal geloot. Klik hier voor meer informatie.

De uitdaging voor het Nederlandse team is groot en is na de late afmelding van Arantxa Rus nog groter geworden. De kopvrouw liet deze week weten de voorkeur te geven aan een ITF-toernooi in het Spaanse Zaragoza in plaats van zich te voegen bij haar Nederlandse collega’s.

Captain Tamaëla reageerde verrast op de afmelding van veruit de beste Nederlandse speelster, die vlak voor vertrek naar Lissabon tot haar kwam. ‘Arantxa (Rus, red.) heeft voor zichzelf gekozen. Daar kan ik weinig aan doen, maar balen is het natuurlijk wel. De andere teamleden waren net als ik verbaasd en teleurgesteld. Met Arantxa als kopvrouw en Suzan Lamens als tweede singelaar en Demi Schuurs als topdubbelaar hadden we een ijzersterk team. Nu moeten we alles doorschuiven en komt er sowieso een debutante in actie.’

Tamaëla heeft na de afmelding van Rus direct Eva Vedder toegevoegd aan het team. De 24-jarige speelster is de huidige nummer 424 op de wereldranglijst en voegt zich vanuit Italië – waar ze een ITF-toernooi speelt – bij het team in Portugal. De mondiale nummer 389 Anouk Koevermans maakt net als Vedder haar debuut in Oranje.

Op de Complexo de tenis do Jamor in Oeiras strijden in totaal 12 landen in drie groepen van vier. Alle teams die op de eerste plek eindigen plaatsen zich voor de Play-offs in het najaar, maar spelen eerst nog in een nieuwe poule om de te bepalen posities. De landen die eindigen op plek twee strijden in een nieuwe groep om het laatste Play-offticket. De nummers vier vechten onderling tegen degradatie.

‘Vorig jaar speelde Arantxa ook niet mee en toen hebben we ons weten te kwalificeren. Dus die kans is er nu ook. In tegenstelling tot andere landen zijn wij een hecht team. Dat kan het verschil maken, waardoor we wedstrijden misschien tegen de verwachting in er toch weten uit te slepen. Daarom maken we nog steeds kans op een goed resultaat. We gaan in ieder geval voor promotie, maar veel hangt ook af van de loting.’

De groepsindeling wordt zondag gemaakt en een dag later komt iedereen in actie. Maria Sakkari is de grote ster van Griekenland, terwijl Denemarken kan beschikken over voormalig nummer één Caroline Wozniacki. Letland heeft Grand Slamkampioene Jelena Ostapenko in het team.

De andere naties zijn Oostenrijk, Bulgarije, Hongarije, Zweden, Noorwegen, Servië, Turkije en gastland Portugal.

Meer informatie, uitslagen en planning vind je hier.