Thiemo De Bakker 4

TC Nieuwerkerk verrast met ruime zege over titelverdediger Leimonias

Onder meer dankzij een zwaarbevochten overwinning van Guy den Heijer op Lennert van der Linden boekte TC Nieuwerkerk Maas de Koning een verrassend dikke zege over titelverdediger Leimonias FDJ Advocaten: 6-0. Ook de vorige week nog afwezige Thiemo de Bakker (FOTO) was belangrijk voor de thuisploeg.

Hoewel de kampioen van 2023 niet op volle oorlogssterkte aantrad in Nieuwerkerk – Zachary Eisinga, Michiel de Krom en Ryan Nijboer waren afwezig- en de thuisploeg gebrand was op een zege, was Den Heijer toch wel verrast door de monsterscore. “Misschien is 6-0 ietwat geflatteerd; er zaten vier driesetters bij. Het geeft ons in ieder geval een enorme boost voor de komende weken”, vertelt Den Heijer, vorig jaar één van de meest waardevolle spelers in de competitie met een winst-verlies-balans van 10-3. Alleen Van der Linden deed het in 2023 beter met 11-3. Zondag stonden zij tegenover elkaar en was het Den Heijer die met 2-6, 6-3, 6-3 aan het langste eind trok.

Met verder Ronetto van Tilburg, de vorige week nog afwezige Thiemo de Bakker en de van een pinkblessure herstelde Daniel Verbeek in de enkelspelen liep Nieuwerkerk uit naar 4-0. Ook in het dubbelspel bleven de punten bij de thuisploeg. De Bakker en Alban Meuffels klopten Nick van der Meer en Lennert van der Linden met 7-5, 6-1. Jeroen Camfferman en Den Heijer maakten er een 'clean sweep' van door Roland Stuurman en Timo de Visser terug te wijzen met 7-5, 6-7, 10-6.

'Beter in competitie dan op toernooien'

De aanwezigheid van Thiemo de Bakker, overgekomen van Lewabo, scheelt een slok op een borrel, maar de voormalig nummer 40 van de wereld kan volgens Den Heijer slechts drie keer meedoen met Nieuwerkerk. Dat houdt verband met zijn deelname aan de Eredivisie Gemengd. De beoogde kopman Sidané Pontjodikromo bivakkeert momenteel op het Italiaanse eiland Sardinië, waar hij drie weken achtereen een $25,000-toernooi speelt. Hij doet volgende week waarschijnlijk voor het eerst mee bij Nieuwerkerk, waar Den Heijer al jaren een vaste waarde is. Ook dit seizoen is hij volledig inzetbaar. “Ik heb mijn toernooien rondom de competitie gepland”, zegt de 27-jarige Nederlander, die dit jaar nog niet veel succes heeft behaald op die toernooien. Op meerdere Futures in Zahra (Koeweit), Sharm-El-Sheikh (Egypte) en Aktobe (Kazachstan) kwam hij niet voorbij de tweede ronde. “Daar baal ik ontzettend van”, zegt Den Heijer, die naar eigen zeggen veel beter presteert in de competitie dan op de toernooien. “Ik werk er hard aan om daar verandering in te brengen, maar voorlopig sta ik rond de 800ste plaats op de wereldranglijst.”

De runner-up van vorig jaar, Suthwalda Employ, beleeft een ijzersterke seizoenstart en won zondag voor de tweede keer ruim. Na de 6-0 tegen het gehavende Lewabo kwam ook Spijkenisse er niet aan te pas tegen de ploeg uit Drenthe. Stijn Slump won namens Suthwalda zijn derde en vierde wedstrijd van dit seizoen en pas in het tweede dubbelspel haalde de thuisploeg de nul van het bord: 1-5.

Lewabo knokt zich naar 3-3

Lewabo Van den Bosch Vastgoed kon ten opzichte van vorige week wel beschikken over Alec Deckers en Thijs Boogaard, al deed laatstgenoemde alleen in het dubbelspel mee. In eigen huis kwam het niet verder dan 3-3 tegen promovendus De Pettelaer Pett-Together, maar daarmee mocht het nog in de handen knijpen aangezien het na de enkelspelen 1-3 stond. Igor Sijsling en Alec Deckers wonnen een dubbelspel met 6-4, 6-4 van Sander Jong/Rik Muller en Thijs Boogaard won met Rein Koenders van Jesse Timmermans/Stijn de Gier: 6-7, 6-1, 10-8.

Twee spelers die bij Lewabo op papier staan, Sander Gille en Joran Vliegen, maakten elders in Europa enorm veel indruk. Het Belgische duo won het herendubbelspel op het Masters 1000-toernooi in Monte Carlo.

Rottgering-Haase, jong verslaat oud

Bij het treffen tussen nieuwkomer A.T.C. Tean en LTC Naaldwijk stond gelijk een interessant duel op het programma tussen Robin Haase (37) en Mees Röttgering (16), een strijd tussen de beste Nederlandse speler van zijn generatie en één van de grootste talenten van dit moment. Röttgering, dit seizoen debuterend in de Eredivisie Heren, trok met 7-6, 6-4 aan het langste eind voor Naaldwijk. Tom Schonenberg won namens Tean met 6-1, 6-4 van Olivier Rojas, maar dat was ook het enige enkelspelpunt dat Tean verzamelde. Door zeges van de koppels Robin Haase/Tom Schonenberg en Vincent van den Honert/Matthijs van Starkenburg eindigde de ontmoeting in 3-3.

 

Uitslagen speelronde 2:

TC Nieuwerkerk Maas de Koning – Leimonias FDJ Advocaten 6-0 (12-4 in sets)

A.T.C. Tean – LTC Naaldwijk 3-3 (7-6 in sets)

Lewabo Van de Bosch Vastgoed – De Pettelaer Pett-Together 3-3 (7-8 in sets)

LTC Spijkenisse – Suthwalda Employ 1-5 (2-11 in sets)

Programma speelronde 3 (21 april):

LTC Naaldwijk – LTC Spijkenisse

Leimonias FDJ Advocaten – Lewabo Van den Bosch Vastgoed

Suthwalda Employ – A.T.C. Tean

De Pettelaer Pett-Together – TC Nieuwerkerk Maas de Koning

Klik hier voor meer over de Eredivisie Heren.