BJKC

Fantastische teamprestatie brengt TeamNL naar Play-offs Billie Jean King Cup

TeamNL heeft zich in Portugal van haar beste kant laten zien. Suzan Lamens, Anouk Koevermans, Eva Vedder en Demi Schuurs zijn onder leiding van Elise Tamaëla in de groepsfase van de Billie Jean King Cup ongeslagen gebleven, waardoor een welverdiend ticket voor de Play-offs werd bemachtigd.

Op de Complexo de tenis do Jamor in Oeiras werd door in totaal 12 landen gestreden om vier plekken in de Play-offs van het landentoernooi, die in november worden gehouden en een terugkeer naar de Wereldgroep een stap dichterbij brengen.

De eerste groepsfase in Portugal werd door TeamNL gewonnen. Turkije werd met 2-1 aan de kant gezet, waarna Oranje tegen Letland voor een stunt wist te zorgen. Het Letse team kon beschikken over Roland Garroskampioene en nummer 10 van de wereld Jelena Ostapenko, maar moest tegen Nederland toch het onderspit delven. Suzan Lamens versloeg de 26-jarige ster van Letland in zowel enkel- als dubbelspel met Schuurs.

Vervolgens werd gastland Portugal met 3-0 verslagen, waardoor Nederland als groepswinnaar in de volgende poule werd ingedeeld.

In de tweede groepsfase stond positiebepaling op het spel. Zowel Nederland, Oostenrijk als Servië was immers al verzekerd van een ticket voor de Play-offs.

TeamNL begon uitstekend met een zege op Servië. Opnieuw zorgde Lamens voor twee punten, nadat Vedder haar enkelspel had verloren.

Op de laatste dag werd ook met 2-1 gewonnen van Oostenrijk. Opnieuw was Lamens belangrijk met twee winstpunten.

Captain Tamaëla haalde zodoende de maximale score met het team, dat zonder kopvrouw Arantxa Rus aantrad. De nummer één van Nederland zegde vlak voor vertrek naar Portugal af en koos voor een ITF-toernooi in Zaragoza.