Foto eredivisie heren 3

Dubbels bezorgen Naaldwijk zege tegen Nieuwerkerk; Suthwalda eerste koploper in Eredivisie Heren

Het is pas de eerste speelronde van de Eredivisie Heren, maar de 4-2 overwinning van LTC Naaldwijk over TC Nieuwerkerk Maas de Koning zou wel eens van grote waarde kunnen zijn in de strijd om de play-offs. Suthwalda Employ is de eerste koploper van het seizoen door een 6-0 overwinning op Lewabo Van den Bosch Vastgoed.

Toegegeven, het is koffiedik kijken. Dat kan ook niet anders als er pas één van de zeven speelrondes zijn afgewerkt. Maar met de eindstand van vorig seizoen in het achterhoofd was de ouverture op tennispark 'De Hoge Bomen' in Naaldwijk een zeer interessante. Naaldwijk en Nieuwerkerk eindigden in 2023 namelijk allebei op 24 punten waarbij laatstgenoemde zich op setsaldo voor de play-offs plaatste. Naaldwijk bleef met lege handen achter en er is de club veel aan gelegen om dit jaar wel dat finaleweekeinde (15 en 16 juni) te bereiken. De 4-2 winst op Nieuwerkerk, de kampioen van 2016 en 2018, is in die zin een geweldige opsteker en de manier waarop een compliment voor de veerkracht van Naaldwijk.

De thuisploeg moest namelijk even schakelen nadat het een 2-0 voorsprong uit handen had gegeven. Stijn Pel en Pieter de Lange zorgden voor die voorsprong door te winnen van respectievelijk Jeroen Camfferman en Yoran Verschoor. In de derde partij was nieuwkomer Mees Röttgering (16) goed op weg, maar mede door een lichte rugblessure zag hij Guy den Heijer er met de winst vandoor gaan: 2-6, 7-6, 6-3. Nieuwerkerk-aanwinst Ronetto van Tilburg klopte de Belg Oliver Rojas met 6-2, 2-6, 6-1 en daarmee stond het na de enkelspelen 2-2. “Dat was zuur”, zegt aanvoerder/coach Arko Zoutendijk, die zijn ploeg vervolgens toch de dubbelspelen zag winnen.

Extreme supertiebreak

Thijmen Loof en Stijn Pel klopten Guy den Heijer en Daniel Verbeek met tweemaal 6-4, maar het scheelde weinig of Nieuwerkerk had er een gelijkspel uitgesleept. De wedstrijdtiebreak in het duel tussen Pieter de Lange/Olivier Rojas en Jeroen Camfferman/Ronetto van Tilburg ging echter naar Naaldwijk: 6-4, 3-6, 10-8. “Dat was een extreme supertiebreak”, kijkt Zoutendijk terug. “Anderhalve set is er niks aan de hand, maar één slechte servicegame en je speelt een derde set. In de supertiebreak komen we 7-1 voor, maar wordt het 8-8. Gelukkig slepen we hem er daarna uit.”

Naaldwijk hoopt in haar derde seizoen op het hoogste niveau voor het eerst de play-offs te bereiken. “Vorig seizoen lukte het net niet, dit jaar gaan we er weer voor”, aldus Zoutendijk, die op voorhand uitging van een puur coachende rol met misschien een dubbelspeloptreden, maar nu toch vermoedt dat hij wel eens harder nodig gaat zijn. Het is een gevolg van de regel dat er nog maar tien spelers per seizoen op de lijst mogen staan in combinatie met het feit dat de meeste spelers in de Eredivisie Heren een internationale carrière hebben en dus niet elke week beschikbaar zijn.

Sijsling pakt enige set

Dit betekende bijvoorbeeld dat Yoran Verschoor (39) namens Nieuwerkerk in actie kwam en dat Lewabo Van den Bosch Vastgoed met slechts drie spelers aantrad op bezoek bij Suthwalda. Onder meer talent Thijs Boogaard, Michel Meijer en Tim van Rijthoven waren niet beschikbaar en tegen de verliezend finalist van 2023 ging het dan ook hard. Onder meer door twee walk-overs werd het 6-0. Igor Sijsling (FOTO links) was de enige van Lewabo die een set pakte deze zondag. De oud-prof (in 2014 de nummer 37 van de wereld) verloor met 3-6, 6-2, 6-2 van Miliaan Niesten.

Haase belangrijk

De andere twee duels in de eerste speelronde eindigden in 3-3. Robin Haase (FOTO rechts) was belangrijk voor promovendus A.T.C. Tean op bezoek bij landskampioen Leimonias FDJ Advocaten. De 37-jarige Hagenaar won met 6-4, 6-2 van Roland Stuurman en trok ook in het dubbelspel met Tom Schonenberg het punt naar zich toe. Vincent van den Honert en Matthijs van Starkenburg sleepten een gelijkspel uit het vuur voor Tean door het dubbelspel tegen Roland Stuurman en Zachary Elsinga te winnen met 6-2, 3-6, 10-8. Zo eindigden de partijen gelijk in punten en sets (7-7). Leimonias pakte één game meer: 58-57.

Nieuwkomer BTC De Pettelaer Pett-Together hield in eigen huis LTS Spijkenisse op 3-3 en dat was vooral dankzij twee zeges in het dubbelspel. Bart Stevens en Jesse Timmermans versloegen Glenn Smits en Bobbie de Goeijen met 4-6, 6-1, 10-6. Sander Jong en de achttienjarige Eredivisie Heren-debutant Noah Gabriel rekenden af met Jurriaan Bol en Jasper Smit: 7-6, 6-1.

 

Uitslagen Eredivisie Heren speelronde 1:

LTC Naaldwijk – TC Nieuwerkerk Maas de Koning 4-2 (10-6 in sets)

Leimonias FDJ Advocaten – A.T.C. Tean 3-3 (7-7 in sets)

Suthwalda Employ – Lewabo Van den Bosch Vastgoed 6-0 (12-1 in sets)

BTC De Pettelaer Pett-Together – LTC Spijkenisse 3-3 (8-7 in sets)

Programma speelronde 2 (14 april):

TC Nieuwerkerk Maas de Koning – Leimonias FDJ Advocaten

A.T.C. Tean – LTC Naaldwijk

Lewabo Van de Bosch Vastgoed – BTC De Pettelaer Pett-Together

LTC Spijkenisse – Suthwalda Employ

Klik hier voor meer over de Eredivisie Heren.