Eric Poel neemt Tennis Europe Award voor Kristie Boogert in ontvangst

Nederland bevestigt dominantie rolstoeltennis met Tennis Europe Award

Nederland is al jaren het rolstoeltennisland bij uitstek en met het winnen van de Wheelchair Tennis Trophy 2023 werd die status dubbel en dwars bevestigd. Algemeen directeur van de KNLTB, Erik Poel, kreeg de trofee overhandigd op het jaarlijkse Tennis Europe Award Gala in Portoroz, Slovenië.

De Tennis Europe Awards zijn in 1991 in het leven geroepen om jaarlijks de beste Europese landen per categorie (profs, junioren, seniors, rolstoeltennis en beach tennis) te kunnen onderscheiden. De rolstoeltennistrofee wordt sinds 2001 uitgereikt en sinds 2021 telt ook het beach tennis mee. Dat laatste is een kolfje naar de hand van Italië, dat het beachtennis domineert, en heeft er mede toe bijgedragen dat dit land voor het tweede jaar op rij de 'Overall Trophy' mee naar huis nam.

Punten worden per categorie toegekend, op dezelfde manier als punten zijn te verdienen voor de wereldranglijst in die tak van tennis. Naast het beach tennis was Italië ook het land met de meeste punten in het professionele tennis. De opmars van Jannik Sinner, die Italië vorig jaar de Davis Cup bezorgde, is hier natuurlijk belangrijk in geweest, maar ook de Italiaanse vrouwen droegen aanzienlijk bij met een finaleplaats in de Billie Jean King Cup.

De volgende evenementen en ranglijsten tellen mee:

  • Top 150 ATP / WTA Singles Rankings
  • Top 50 ATP / WTA Doubles Rankings
  • Davis Cup, Billie Jean King Cup
  • Olympische Spelen (alleen in olympische jaren)

Dominantie

Nederland eindigde als zevende in het algemeen klassement achter Duitsland, Spanje, Groot-Brittannië, Frankrijk, Tsjechië en winnaar Italië. In het rolstoeltennis zijn wij al jaren toonaangevend, net zoals Duitsland dé dominante factor is in het Seniors Tennis, dat tegenwoordig Masters Tennis wordt genoemd. Onze oosterburen wonnen deze trofee tot nu toe elk jaar, dus in 2023 voor de 32ste keer. Nederland mag zich voor de twintigste keer het beste rolstoeltennisland van Europa noemen. Slechts twee keer greep het naast deze titel; in 2017 en 2019 won Groot-Brittannië en in 2015 deelden Nederland en GB de eer.

Rivaliteit Nederland en Groot-Brittannië

Ook in 2023 was Groot-Brittannië de voornaamste concurrent van Nederland en met name dankzij de mannen verzamelden de Britten en groot aantal punten. Vooral dankzij de vrouwen en de quads staat was het toch weer Oranje boven. Diede de Groot won maar liefst veertien toernooien, waaronder de vier Grand Slams en de NEC Wheelchair Singles Masters. Niels Vink veroverde twaalf titels, waaronder Wimbledon en Roland Garros. Sam Schroder won de andere twee Slams. Op de World Team Cup won Nederland bij de vrouwen en de quads en bij de mannen verloor het de finale van GB.

De Junior Trophy werd jarenlang gedomineerd door Rusland, maar in drie van de laatste vier edities -in 2020 was er geen uitreiking- ging Tsjechië met deze prijs aan de haal. Voor de vijfde keer won Italië de 'Overall Trophy' en daarmee komt het op gelijke hoogte met Duitsland en Spanje. Frankrijk en Rusland voeren de lijst aan met 8 overwinningen. Bekijk hier de winnaars door de jaren heen en het resultatenarchief. 

AFBEELDING: Erik Poel, algemeen directeur van de KNLTB, krijgt de Wheelchair Tennis Trophy overhandigd van interim Tennis Europe-voorzitter Giorgio de Palermo.