Marleen Fouchier wedstrijddag Davis Cup Malaga 2023 DSC06471

Nederland komt één game tekort en is uitgeschakeld op United Cup

Het Nederlandse team is in Sydney niet door de groepsfase van de United Cup gekomen. Debutant Oranje verkocht zijn huid duur, maar kwam één game te kort en eindigde als derde in Groep F achter Noorwegen en Kroatië.

Op de eerste speeldag werd Noorwegen met 2-1 verslagen. Tallon Griekspoor moest zijn meerdere erkennen in Casper Ruud, maar Arantxa Rus zorgde voor een gelijke tussenstand door Malene Helgo te verslaan.

Het beslissende mixdubbel leverde de 2-1 winst op. Wesley Koolhof en Demi Schuurs waren in straight sets het duo Ruud/Eikeri de baas.

Noorwegen won op de eerste dag van het nieuwe jaar met 2-1 van Kroatië, waardoor de stand in de poule compleet open lag.

Nederland en Kroatië vochten voor groepswinst, maar die ging na een spannende ontknoping uiteindelijk naar het toekijkende Noorwegen. Kroatië moest namelijk met 3-0 winnen. Oranje had aan een 2-1 zege voldoende.

Na de singles stond het 2-0 voor Kroatië. Borna Coric versloeg Griekspoor, waarna Donna Vekic te sterk was voor Rus.

Nederland kon daardoor geen groepswinnaar meer worden, maar had wel kans om als beste nummer twee zich te plaatsen voor de kwartfinale. Het liep echter anders.

Koolhof en Schuurs wonnen in een ware thriller met 6-7(3) 6-3 14-12 van Ivan Dodig en Vekic. Helaas was de uitslag ondanks de winst in het nadeel van Nederland.

Het Nederlandse mixkoppel leverde namelijk één game te veel in, waardoor Kroatië als tweede in de groep eindigde en kans maakt om samen met Noorwegen door te gaan naar de laatste acht.