Botic (15)

Fitte Van de Zandschulp met nieuwe coach op jacht naar succes in 2024

Botic van de Zandschulp eindigde het jaar 2023 op de vijftigste plek van de wereldranglijst. Een knappe prestatie, maar de 28-jarige speler uit Veenendaal wil in het nieuwe jaar meer.

Blessureleed teisterde Van de Zandschulp gedurende het vorige seizoen. Hierdoor werd hij gehinderd om de trainingsarbeid te leveren die hij wilde. Een aantal toernooien moest hij noodgedwongen afzeggen. Maar met een nieuwe coach aan zijn zijde is hij klaar om zijn klasse op de ATP Tour te tonen en de weg omhoog op de ranking in te zetten.

‘Sinds kort werk ik samen met de Zweed Johan Örtegren. Vorig seizoen werkte hij met Miomir Kecmanovic en sprak ik hem een aantal keer op de tour. Via een fysiotherapeut van de Good to Great Academy in Zweden ben ik met hem in contact gekomen’, vertelt Van de Zandschulp in de podcast De Tennistafel.

‘Örtegren is een fijn persoon in de omgang en heeft veel verstand van het spel. Toch is het altijd een beetje spannend om te starten met een nieuwe samenwerking. Zelf heb je een bepaald idee over het spel en dan is het de vraag of dat overeenkomt met wat je nieuwe coach denkt. We werken bijvoorbeeld aan mijn forehand om die iets meer te versnellen.’

Voordat Van de Zandschulp naar Hongkong afreisde om daar zijn eerste toernooi te spelen, trainde hij op het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen. ‘De betere tennissers van Nederland zoeken elkaar op en trainen samen op het NTC. Dat is volgens mij ook de manier om beter te worden.’

Zijn plannen voor het nieuwe seizoen zijn duidelijk. ‘Ik heb het geloof dat er voor komend jaar ruimte is tot verbetering. In de grotere toernooien kan ik verder komen en gedurende het hele jaar kan ik constanter zijn. Dat is zeker ook het doel voor 2024. In de zomer kan ik bijvoorbeeld veel punten verdienen.’

Zoals iedereen heeft ook de nummer twee van Nederland aan de start van het nieuwe jaar enkele goede voornemens. ‘Het is misschien een cliché, maar het allerbelangrijkste is om gezond en gelukkig te blijven. Hopelijk kan ik het hele jaar blijven doen wat ik het leukst vind en dat is veel tennissen. Om dat te kunnen doen moet ik fit blijven.’

Het nieuwe jaar begon voor Van de Zandschulp in Hongkong, waarna hij doorreist naar het ATP-toernooi van Auckland. Vervolgens staat de Australian Open op de planning.

Voor alle amateurtennissers had Van de Zandschulp ook nog een mooie boodschap voor het nieuwe jaar. ‘Speel toernooien. Geniet ervan en maak vooral veel plezier op de baan!’