Diede (1)

De Groot wint Australian Open en evenaart Grand Slamrecord Vergeer

Diede de Groot heeft haar suprematie in het rolstoeltennis onderstreept met de eindzege op de Australian Open. In de finale versloeg ze Yui Kamiji met 7-5 6-4.

‘Het was een pittige finale. De hele partij ging gelijk op. Hier en daar liet ik wat spanning doorschemeren in mijn spel, waardoor mijn service me af en toe in de steek liet. Maar op de belangrijke momenten lukte het gelukkig wel en serveerde ik de wedstrijd uit.’

Voor de 27-jarige De Groot betekende het haar zesde Australian Opentitel en haar 21ste Grand Slamzege. Hierdoor kwam ze op gelijke hoogte met Esther Vergeer, die ook 21 Grand Slamtitels op haar palmares heeft staan.

‘Ik ben vooral erg trots dat ik weer een eigen mijlpaal heb bereikt met opnieuw een Australian Opentitel. Met records ben ik niet heel erg bezig. Esther was in haar tijd de beste en nu ben ik dat misschien. De buitenwereld wil graag vergelijken, maar ik denk dat er niet veel te vergelijken is, want het zijn verschillende tijden. Ik ben vooral heel trots op mijzelf.’

Het record van een 13 Grand Slamoverwinningen op een rij heeft De Groot alleen op haar naam staan. De laatste keer dat de nummer één van de wereld een wedstrijd verloor was drie jaar geleden. Kamiji was destijds de gelukkige.

Voor De Groot viel er nog meer feest te vieren in Melbourne. Samen met Jiske Griffioen pakte ze ook de titel in het dubbelspel.

Quads
Sam Schröder was de beste in het onderdeel Quads.

In de finale versloeg de nummer twee van de plaatsingslijst Guy Sasson met 6-3 6-3. De Israëliër won in de halve finale nog van topseed Niels Vink.

Voor Schröder betekende het zijn derde Australian Opentitel in vier finales.