DSC01753 2

Basistactiek, nachtrust, voeding; alles komt aan bod tijdens KNLTB New Years Cup

Een tennis +-teamevenement voor de twaalf beste jongens en meisjes van Nederland. Dat is de KNLTB New Years Cup, van 12 tot en met 14 januari in sportcentrum De Rhijenhof, Den Haag. “Het telt niet mee voor de ranglijst, maar het is wel iets waar ze al een minstens een maand mee bezig zijn”, weet Martijn Voorbraak, die vooruitkijkt op de tweede editie en terugkijkt op een in alle opzichten geslaagde vuurdoop.

Het was vooral spannend voor de ouders, zegt Voorbraak over het moment dat de kinderen op vrijdag werden achtergelaten in De Rhijenhof voor een weekeinde teamtennis met alles erop en eraan. Voorbraak is, sinds 2022, bondscoach voor de jeugd van 11 tot en met 14 jaar. Uit zijn koker kwam het idee om kinderen te laten wennen aan reizen, overnachten en aan een weekeinde samen zijn met teamgenoten onder begeleiding van een coach. Relevante thema’s rondom het spelen van wedstrijden, zoals basistactiek, voeding, nachtrust, prestatiegedrag en coachbaarheid, kwamen aan bod. “Het was een ongelooflijk succes. Beter dan we hadden durven dromen”, aldus Voorbraak.

“We wilden de kinderen op jonge leeftijd meer bagage meegeven. We merkten tijdens een reis dat daar nog wat ontbrak. Zonder ouders in teamverband opereren, een heel weekeinde van huis; dat is toch heel wat anders dan wat ze normaal gesproken voor hun kiezen krijgen bij toernooien. Het is goed om daar alvast aan te wennen”, vertelt Voorbraak, die benadrukt dat het in dit weekeinde niet alleen om tennis gaat. Ook buiten de baan wordt gewerkt aan de teamspirit en het doorzettingsvermogen door middel van een aantal Expeditie Robinson-achtige spellen en op zaterdagavond is het tijd voor plezier met strikes en spares.

Davis Cup-sfeer

De vier teams, bestaande uit drie jongens en drie meisjes, spelen met een puntentelling zoals in de Laver Cup tegen elkaar waarbij de twee beste teams op zondag in de finale voor een uitzinnige menigte om de hoofdprijs strijden. Ook dat is namelijk onderdeel van het weekeinde: ieder team moet zijn eigen aanhang mobiliseren. Elke speler is verplicht minimaal vijf fans mee te nemen naar de finaledag. En die fans mogen, sterker nog: moeten, zich laten horen.

Het zorgde een jaar geleden voor een geweldige finaledag in De Rhijenhof. Tussen de 150 en 250 toeschouwers, pal naast het veld, creëerden een heerlijk, uitgelaten Davis Cup-sfeertje en een unieke ambiance voor de jonge gladiatoren die de arena mochten betreden. De hoofdprijs, een gevaarte waar je zowel qua formaat als lelijkheid u tegen zegt, werd uiteindelijk opgetild door het team van Kiki Bertens (FOTO boven).

Coaches

Bertens was één van de vier coaches en samen met Conny Lugt is zij dit jaar opnieuw van de partij. De andere coaches zijn Ronald Wind en Jade Schoelink.

“De motivatie om het maximale eruit te halen is ook een belangrijk aspect. Daarin zijn de coaches toonaangevend”, zegt Voorbraak. “Wat dat aangaat is Kiki natuurlijk een geweldig voorbeeld, zij is iemand waar de kinderen tegenop kijken. De droom om de top te bereiken wordt door haar aanwezigheid nog tastbaarder. Ze brengt het plezier over, maar ook haar fanatisme en topsportmentaliteit.”

'Heel goed met jonge kids'

Bertens is bij de KNLTB werkzaam als assistent-coach van het Billie Jean King-team en als coach van jeugdspelers in de leeftijd 15 tot en met 18 jaar. Bij de New Years Cup werkt ze dus met nog jongere spelers. “Ze vond het te gek om te doen en ze is ook heel goed met die jonge kids”, zag Voorbraak, die het programma van de openingseditie grotendeels in stand heeft gehouden voor editie twee. Alleen de bootcamp, een jaar geleden gegeven door twee mariniers, is vervangen door drie spellen. Daarnaast is er een side-event voor kinderen die aan de instroomtraining van de KNLTB meedoen. “Dit zijn nog jongere kinderen, de opvolgers zegmaar. Zij zien dit en denken: 'daar wil ik bij horen.' Voor hen is het de ultieme motivatie”, aldus Voorbraak.