Tennis Awards 2023

Griekspoor, Rus en Koolhof winnen KNLTB Tennis Award

Tijdens een feestelijk diner op het centre court van de NK Tennis op het NTC in Amstelveen zijn de jaarlijkse KNLTB Tennis Awards uitgereikt. Tallon Griekspoor, Arantxa Rus en Wesley Koolhof mochten voor hun prestaties een award in ontvangst nemen. De 16-jarige Mees Röttgering kreeg uit handen van jurylid Kristie Boogert de aanmoedigingsprijs.  

De award voor Tennisser van het Jaar werd door de jury, bestaande uit Kristie Boogert, Richard Krajicek en Sjeng Schalken, toebedeeld aan Tallon Griekspoor. De 27-jarige speler uit Nieuw-Vennep maakte dit seizoen grote progressie op de ATP Tour. Hij won aan het begin van het jaar in het Indiase Pune zijn eerste ATP-titel. Bij Libéma Open in Rosmalen volgde hij in juni Tim van Rijthoven op als toernooiwinnaar. Bij het ATP 500-toernooi van Washington was hij finalist. Door zijn goede resultaten klom Griekspoor van de 95ste naar de 21ste plaats op de wereldranglijst. Als kopman van het TeamNL Davis Cupteam had hij een belangrijk aandeel in plaatsing voor de Final 8 van de Davis Cup Finals.

Arantxa Rus werd gekozen als Tennisster van het Jaar 2023. In Hamburg won ze na 16 jaar actief te zijn op de WTA Tour haar eerste titel op het hoogste niveau. In augustus verbeterde ze op 32-jarige leeftijd haar persoonlijk beste ranking. Op dat moment was Rus de nummer 41 van de wereld.

Wesley Koolhof werd net als vorig jaar gekroond tot Dubbelspeler van het Jaar. Maar liefst 21 weken wist hij de nummer één positie op de wereldranglijst in handen te houden. Op Wimbledon won hij samen met Neal Skupski zijn lang verwachte Grand Slamtitel. Op Libéma Open was Koolhof met zijn Britse partner ook de beste. Komend jaar wordt het laatste seizoen op de ATP Tour voor de 34-jarige Koolhof. De dubbelspecialist uit Duiven vormt dan een duo met oude bekende Nikola Mektic.

De aanmoedigingsprijs ging naar Mees Röttgering. Afgelopen zomer nestelde hij zich in de top50 van de internationale juniorenranglijst. De linkshandige Röttgering maakte zijn debuut op Wimbledon waar hij de tweede ronde bereikte. In Spanje wist hij in het najaar met het Nederlandse juniorenteam een knappe vijfde plaats op Davis Cup Junior Finals te behalen.

De prijzen voor de rolstoeltennissers gingen naar Lizzy de Greef en Ruben Spaargaren. Dit jaar kozen de spelers zelf de winnaars, waarbij ze vooral keken naar wie de meeste vooruitgang heeft geboekt. Topsport Manager Dennis Sporrel reikte de prijzen uit.