DSC05181

TeamNL in Litouwen voor cruciaal duel met Oekraïne

Het TeamNL Billie Jean King Cupteam neemt het zaterdag 11 en zondag 12 november op tegen Oekraïne. Inzet is een plek in de Qualifiers ronde, waar middels een uit- of thuisduel kwalificatie voor de Billie Jean King Cup Finals 2024 kan worden afgedwongen.

Door de Russische inval in Oekraïne wordt het duel in de Play-offs in Litouwen georganiseerd. Arantxa Rus, Arianne Hartono, Suzan Lamens, Demi Schuurs en de coaches Elise Tamaëla en Kiki Bertens zijn daarom in de Litouwse hoofdstad Vilnius uitgenodigd.

Oekraïne staat met plek 16 tien plaatsen hoger dan Nederland op de wereldranglijst voor landenteams. Captain Mikhail Filima heeft Anhelina Kalinina voor het eerst opgeroepen. De nummer 27 van de wereld heeft een sterk seizoen achter de rug en is ondanks haar debuut in het team de kopvrouw. De andere speelsters in het enkelspel zijn Dayana Yastremska (WTA-106) en Katarina Zavatska (WTA-154). De tweelingzussen Lyudmila en Nadiia Kichenok zijn de dubbelspecialisten.

In onderlinge duels leidt Oekraïne. De enige ontmoeting was in 2004. Michaëlla Krajicek en huidige captain Tamaëla verloren toen in Griekenland beiden hun single.

Ondanks dat top100-speelsters Elina Svitolina, Lesia Tsurenko, Marta Kostyuk en Kateryna Baindl niet meedoen aan Oekraïnse kant wordt het voor TeamNL een grote uitdaging om net als vorig jaar de Qualifiers ronde te bereiken.

‘Wij maken zeker kans. Zij spelen niet in hun sterkste opstelling en wij wel’, blikt Tamaëla vooruit op het duel. ‘Arantxa (Rus, red.) is duidelijk onze kopvrouw. Wie de tweede single speelt wordt bepaald in aanloop richting het weekend.’

Het treffen tussen Nederland en Oekraïne bestaat uit vier singles en een dubbelspel. Op zaterdag neemt de nummer één van elk land het op tegen de nummer twee. Zondag start het programma met een duel der kopvrouwen, gevolgd door een enkelspel tussen beide nummers twee. De afsluitende wedstrijd is het dubbelspel.

De ambiance in de SEB Arena in Vilnius zal karig zijn. Voor beide teams is het immers een uitduel. ‘Ik denk niet dat er veel mensen op de tribunes zullen zitten. De sfeer moeten we zelf maken. Dat deden we in de vorige ronde in Turkije ook en dat werkte goed’, aldus Tamaëla.

De wedstrijden worden vanaf zaterdag live uitgezonden door Ziggo Sport en zijn ook op het YouTube kanaal van de KNLTB te zien.