DSC03248

TeamNL staat voor treffen met Oekraïne: ‘Pittig. Dat mag je wel zeggen’

Het Billie Jean King Cupteam was door een nederlaag tegen Frankrijk gedegradeerd uit de Wereldgroep en moest dit voorjaar in Antalya zichzelf van nieuwe kansen voorzien. Dat lukte boven verwachting en op 11 en 12 november krijgt het team van captain Elise Tamaëla de kans zich terug te knokken naar het hoogste niveau. Maar in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, wacht Oranje een zware klus. De Oekraïense vrouwen hebben in dubbel opzicht iets te winnen.

Lees hier een ingekorte versie van het grote exclusieve interview met Billie Jean King Cupcaptain Tamaëla in TENNiS Magazine.

Gezien de status van het NL vrouwentennis was die degradatie vorig jaar uit de Wereldgroep niet eens zo gek?
‘Nee. Als je realistisch bent hoorden wij, nadat Kiki Bertens was gestopt, niet meer in de Wereldgroep thuis. De nederlaag vorig jaar tegen Frankrijk was een terechte uitslag. Wij haalden eventjes het niveau niet. Velen vrezen voor een lang verblijf in de zonegroep, iets waar we elf jaar lang in hebben gezeten, toen ik ook nog speelde. De doorbraak naar de Wereldgroep kwam pas toen Kiki naar haar topniveau groeide. Samen met Arantxa Rus heeft zij het team uit de zone weten te krijgen. Nu krijgen we de kans die opnieuw te ontstijgen.’

Toen naar Turkije (Antalya) met nog elf landen knokken voor een plek in de play offs. Kun je iets vertellen over hoe dat is gegaan?
‘Het was een bijzondere ervaring. Normaal speel je de Billie Jean King Cupwedstrijden over twee dagen met vier singles en een dubbel. Nu speelden we per wedstrijd twee singles en een dubbel en dat een hele week lang. Dat vereist een andere instelling. Bovendien is de fysieke aanslag op de spelers vele malen groter waardoor je je hele selectie nodig hebt. We hebben maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag groepswedstrijden gespeeld. En toen nog een play-off tegen Servië om een duel met Oekraïne af te dwingen. Wat lukte. Je moet je van zo’n week weinig voorstellen als het gaat om ambiance. Er is geen publiek op zo’n resort waar tientallen banen liggen. Je begint om 10.00 uur aan een landenwedstrijd op een baantje en aan het einde van de middag is het klaar. Behalve de BJK Cup werden tegelijkertijd twee ITF World Tour toernooien georganiseerd, voor mannen en vrouwen, was een internationaal rolstoeltennistoernooi aan de gang en streden Oekraïne en Tsjechië voor een rechtstreekse plek in de Wereldgroep. Er waren competitiekampen aan de gang en Russische clubs hadden een trainingskamp. Kortom het was één groot tenniswalhalla waar het krioelde van spelers, coaches en begeleiders. En iedereen vertoefde in één mega groot hotel. De beleving van een clash in de Billie Jean King Cup competitie was ver te zoeken. Maar met een paar meiden, die in het ITF toernooi speelden, en hun trainer Ralph Kok op de tribunes hebben we toch geprobeerd een beetje Hollands sfeertje te creëren.’

Oekraïne heeft potentieel vier speelsters in de top50. Op papier een onhaalbare zaak. Hoe zie jij dat?
‘Pittig. Dat mag je wel zeggen. Ze zijn extra met hun land bezig en ze zijn dubbel gemotiveerd om hun landgenoten iets positiefs te geven. Kijk naar Elina Svitolina en de passie en verbetenheid die zij uitstraalt. Voorheen liep ze vaak te zeuren op de baan. Ze speelt nu voor een groter doel. Dat geldt in feite voor alle Oekraïense dames.’

Benieuwd naar het volledige interview met Tamaëla? Klik dan hier voor meer info over TENNiS Magazine.