Afbeelding van WhatsApp op 2023 09 14 om 16.52.43

TeamNL verslaat na Finland ook het sterke Amerika in Davis Cup Finals

TeamNL heeft ook de tweede wedstrijd in Groep D van de Davis Cup Finals gewonnen. Na dinsdag Finland met 2-1 te hebben verslagen werd na een rustdag de Verenigde Staten met dezelfde cijfers aan de kant gezet.

Net als op de eerste speeldag beet Botic van de Zandschulp het spits af in de Arena Gripe Sports Centre in Split. Hij trof in de persoon van Tommy Paul de nummer twee van de Verenigde Staten. De Amerikaan is op de wereldranglijst terug te vinden op plek 13 wat aangeeft hoe sterk bezet hun team is.

Na zijn verliespartij tegen Otto Virtanen op de openingsdag revancheerde Van de Zandschulp zich uitstekend door zich in straight sets langs Paul te slaan: 7-6(2) 6-2.

Van de Zandschulp speelde één van zijn beste wedstrijden van dit seizoen. Zichtbaar genietend van de support van zijn teammaatjes en het plukje Oranjefans op de tribune, die luidkeels aanwezig waren.

Het uitserveren van de partij ging nog wat stroef. Pas op het vijfde wedstrijdpunt was de klus geklaard. Na afloop verklaarde Van de Zandschulp dat het even geleden was dat hij voor een winstpartij mocht serveren en dat het daarom even wennen was.

Griekspoor beslissend
De 1-0 voorsprong gaf Tallon Griekspoor de boost die hij goed kon gebruiken tegen Frances Tiafoe. De kopman van het Amerikaanse team is de huidige nummer 11 op de ranking.

Griekspoor schoot uit de startblokken en brak Tiafoe direct. De opgebouwde voorsprong hield hij tot het einde van de set vast: 6-3.

Het tweede bedrijf moest worden beslist in de tiebreak. Hierin nam de Amerikaan rap een 5-1 voorsprong, maar de kopman van Nederland knokte zich knap terug. Bij 8-7 moest Griekspoor toch capituleren en kon men zich opmaken voor een beslissende derde set.

De beslissing leek gemaakt te zijn toen de sterk serverende Griekspoor zijn tegenstander brak naar 3-1, maar Tiafoe repareerde een game later direct de schade.

De partij ging naar een climax, want ook deze set moest worden beslist in een tiebreak. Dit keer was het Griekspoor die meteen een voorsprong pakte.

Wat een climax had moeten worden eindigde uiteindelijk in een anticlimax.

In de curieuze slotfase sloeg Griekspoor op 5-2 in de tiebreak een eerste service op de lijn die werd uitgegeven door de lijnrechter. De challenge bevestigde de inschatting van Griekspoor en de umpire gaf het punt aan Nederland omdat Tiafoe zijn return in het net had geslagen.

Ondanks geklaag van de Amerikaanse captain en Tiafoe bleef de umpire bij zijn beslissing. Tiafoe kon het niet verkroppen en sloopte zijn racket op het hardcourt. Omdat de Amerikaan al een waarschuwing aan zijn broek had, doordat hij eerder in de partij een bal uit frustratie de tribune in had geslagen, betekende het een gratis punt voor de tegenstander.

Het wedstrijdpunt hoefde zodoende niet te worden gespeeld en was de zege met 6-3 6-7(7) 7-6(2) binnen voor Griekspoor. De kopman zorgde er ook voor dat TeamNL de ontmoeting met Amerika zou winnen. Met hoeveel hing alleen nog af van het dubbelspel.

Dubbelspel bepaalt einduitslag
Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop traden aan tegen Rajeev Ram en Austin Krajicek. Het Amerikaanse topduo versloeg een dag eerder de Kroaten Ivan Dodig en Mate Pavic in een hoogstaand duel.

Gesteund door de 2-0 voorsprong konden de Nederlandse dubbelaars vrijuit spelen. Precies een uur hadden ze nodig om de openingsset in een tiebreak met 7-5 te beslissen.

In het tweede bedrijf viel ook geen enkele servicebreak te noteren en draaide daardoor ook uit op een tiebreak. Nu waren het de Amerikanen die met 7-3 aan het langste eind trokken.

In de beslissende set behielden Krajicek en Ram hun momentum en pakten de eerste opslaggame van Koolhof en Middelkoop af. Het gaatje was geslagen en de Amerikanen stoomden door naar 6-3 setwinst en de zege: 6-7(5) 7-6(3) 6-3.

De einduitslag werd bepaald op 2-1 voor Oranje.

Zondag speelt TeamNL de laatste groepswedstrijd om 15.00 uur tegen Kroatië. Het gastland verloor op woensdag van de Verenigde Staten en neemt het vrijdag op tegen Finland, dat op zaterdag ook nog tegen Amerika gaat spelen.