Afbeelding van WhatsApp op 2023 09 12 om 20.13.55

TeamNL pakt belangrijke winst tegen Finland op openingsdag Davis Cup Finals

Het Teamnl Davis Cupteam heeft op de eerste dag van de groepsfase van de Davis Cup Finals in Split een belangrijke zege op Finland geboekt. Oranje boog een 1-0 achterstand om in een 2-1 overwinning.

Na de volksliederen trad Botic van de Zandschulp aan tegen Otto Virtanen. De nummer twee van Nederland kent tot nu toe door blessureperikelen een wisselvallig jaar en ging tegen de 22-jarige Fin met 7-6(0) 6-4 onderuit.

Virtanen serveerde sterk en was aan het net koelbloedig. De Scandinaviër speelde in de eerste set een foutloze tiebreak en wist Van de Zandschulp vroeg in het tweede bedrijf te breaken. Op 5-4 serveerde de debutant in de Davis Cup Finals voor de winst.

Van de Zandschulp bleef knokken, maar zag zijn breakpunten telkens worden weg geserveerd. Op het derde wedstrijdpunt was het raak voor de Fin en zette hij Nederland op een 1-0 achterstand.

Griekspoor toont klasse
De druk stond op Tallon Griekspoor om TeamNL te behoeden voor een nederlaag. De kopman bleef mentaal ijzersterk overeind. Hij versloeg Emil Ruusuvuori met 7-6(7) 6-3 en bracht daarmee Oranje langszij.

De eerste set kende een spannendere ontknoping dan Griekspoor had gewild. Op 5-4 verzuimde hij het eerste bedrijf op eigen service binnen te slepen. In de tiebreak die volgde werkte hij op 6-7 met een beetje geluk via een niet helemaal zuiver geraakte forehand passeerbal een setpunt weg om twee punten later zelf toe te slaan: 9-7.

Na twee breakpunten in de tweede set weg te hebben gepoetst, plaatste Griekspoor zelf de beslissende break door onder andere de mooiste bal van de wedstrijd te slaan. Een prachtige forehand lob winner bracht hem op 30-40 op de service van Ruusuvuori waarna de Fin een bal in het net sloeg.

Serverend voor de overwinning kwam Griekspoor vlot op 40-00. Zag twee wedstrijdpunten in rook opgaan, maar benutte de derde soeverein.

Beslissende dubbel
Doordat de tussenstand na de singles 1-1 was moest het dubbelspel de beslissing brengen.

Finland wisselde Ruusuvuori in voor Patrik Niklas-Salminen, die aan de zijde van Harri Heliovaara mocht aantreden. Captain Paul Haarhuis hield vast aan Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop.

Het Nederlandse dubbelduo begon voortvarend en brak de Finnen in hun tweede opslaggame. De opgebouwde voorsprong hielden Koolhof en Middelkoop tot het einde vast en pakte de openingsset met 6-4.

De beslissing in de tweede set viel pas laat. Beide koppels sleepten hun servicegames binnen, waardoor een tiebreak onvermijdelijk was.

De Finnen namen daarin een 3-1 voorsprong, maar de schade werd door een winnende return van Koolhof gerepareerd, waardoor bij 3-3 van kant werd gewisseld. Een nieuwe achterstand kon echter niet worden hersteld en Finland won de tiebreak met 7-5.

Een derde set zorgde voor een climax van de krachtmeting.

Koolhof en Middelkoop zette veel druk in hun returngames en werden daarvoor bij 3-2 beloond. Het duo liep uit naar 5-2 en serveerde een game later voor de winst. Middelkoop bleef koel en klaarde de klus uiteindelijk met 6-4 6-7(5) 6-3.

Donderdag om 15.00 uur neemt TeamNL het op tegen de Verenigde Staten. Zondag treft het in een uitverkocht stadion gastland Kroatië.

De nummers één en twee in de eindstand plaatsen zich voor de knock out fase van de Davis Cup Finals. Deze wordt eind november in Malaga gespeeld.