Davis Cup Finals teamfoto overwinning

TeamNL als groepswinnaar door naar kwartfinale Davis Cup Finals

Op de laatste dag van de groepsfase van de Davis Cup Finals in Split heeft TeamNL verloren van Kroatië. Het gastland versloeg Oranje met 2-1, maar Nederland was al zeker van groepswinst.

De spanning in het derde groepsduel was er wel van af. TeamNL wist op vrijdag, nadat het eerder in de week Finland en Amerika had verslagen, al dat het eerste zou worden in de poule en daarmee plaatsing voor de kwartfinale in Malaga (21-26 november) een feit was. Kroatië verloor twee groepsduels en was uitgeschakeld.

Botic van de Zandschulp betrad net als tegen Finland en Amerika als eerste het centre court van de Arena Gripe Sports Centre. Zijn tegenstander Duje Ajdukovic kende hij alleen van YouTube.

De nummer 206 van de wereld bood goed weerstand en dwong ondanks een set en een break achterstand een derde set af. Van de Zandschulp gebruikte zijn ervaring en knokte zich uiteindelijk na bijna twee uur spelen naar de overwinning: 6-3 3-6 7-5.

Aan Tallon Griekspoor de taak om Kroatië het derde verlies van deze week toe te brengen. De kopman trof echter in Borna Gojo een speler in vorm. De Kroaat haalde op de US Open de vierde ronde, waarin niemand minder dan Novak Djokovic hem afstopte.

Zoals de hele week begon Griekspoor voortvarend. Hij brak zijn geblondeerde tegenstander direct en speelde de set met 6-4 in zijn voordeel uit. Het tweede bedrijf ging naar een tiebreak. Hierin was Gojo soeverein en stond slechts twee punten af: 7-2.

In de beslissende set bleef Gojo de overhand hebben en trok met 6-4 aan het langste eind. Hij hield Kroatië zodoende in de race voor een eerste zege.

Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop gingen vervolgens de baan op voor het afsluitende dubbelspel tegen Mate Pavic en Ajdukovic.

Zoals elke set vandaag ging de openingsset naar Nederland. Dit keer met 6-3. De Kroaten kwamen gesteund door het thuispubliek sterk terug en brachten de tussenstand in sets met 6-4 gelijk. In de matchtiebreak die volgde waren de thuisspelers net iets koelbloediger: 10-8.

Ondanks de nederlaag gaat TeamNL als groepswinnaar in de kwartfinale spelen tegen Italië of Servië. De loting voor dat duel was direct op dinsdag 19 september om 12.00 uur waar TeamNL Italië heeft geloot. "Italië is een heel sterk team, met een groot scala aan topspelers zoals Sinner, Musetti en Berrettini. Het zal zwaar worden, maar als we zo spelen als in Split dan kunnen we van iedereen winnen", geeft captain Paul Haarhuis als reactie op de loting.

De Final 8 van de Davis Cup wordt van 21 tot en met 26 november in Malaga gespeeld.