DSC09080

TeamNL Billie Jean King Cupteam staat in Turkije voor grote uitdaging

Van maandag 10 tot en met zaterdag 15 april komt het TeamNL Billie Jean King Cupteam in actie. In Antalya strijdt Oranje in de Europees/Afrikaanse Groep 1 om een plek in de play-offs om terug te keren in de Wereldgroep.

Op de 32 gravelbanen van de Megasaray Tennis Academy strijden 11 landen om drie tickets. Loting op zondag 9 april bepaalt welke vijf en welke zes naties bij elkaar in de groep komen. De winnaars van elke groep en de beste nummer twee plaatsen zich voor de volgende ronde.

Het TeamNL Billie Jean King Cupteam wordt geleid door Elise Tamaëla. Kiki Bertens gaat als assistent-coach met de ploeg mee. Tamaëla heeft Lesley Pattinama-Kerkhove, Suzan Lamens, Lexie Stevens, Demi Schuurs en Bibiane Schoofs tot haar beschikking.

Arantxa Rus en Arianne Hartono hebben gekozen om deze tennisweek te gebruiken om aan hun individuele ranking te werken.

‘Het is jammer dat er steeds vaker voor de eigen carrière wordt gekozen in plaats van voor je land uit te komen. Al snap ik natuurlijk wel dat tennis een individuele sport is en dat er tijdens de Billie Jean King Cupwedstrijden geen punten voor de ranglijst zijn te behalen, aldus Tamaëla.

‘Ik kan begrijpen dat Arantxa (Rus, red.) nu kiest voor zichzelf richting het hoofdtoernooi van Roland Garros. Bovendien was ze in het verleden vaak beschikbaar voor het team. Dat Arianne (Hartono, red.) en Eva (Vedder, red.) er ook niet bij zijn vind ik jammer. Ook voor hun eigen ervaring en tennis kunnen dit soort weken goed zijn.’

Genoeg over hen die er niet zijn. De focus ligt op de speelsters die er wel zijn.

Pattinama-Kerkhove, Lamens, Stevens, Schuurs en Schoofs zullen de kastanjes uit het vuur gaan halen. Vanaf maandag neemt Nederland het elke dag op tegen een ander land. Iedere ontmoeting bestaat uit twee singles en een dubbel. Het zal een uitputtingsslag worden waarbij elke speelster hard nodig is.

Hoewel de groepsindeling op dit moment nog niet bekend is, weet Tamaëla wel dat het een zware klus zal worden om bij de beste drie landen te eindigen. ‘Kroatië heeft een heel sterk team. Hongarije komt met twee top100-speelsters en Letland is ook sterk. Mochten we ons bij de topdrie scharen dan is dat misschien wel een klein stuntje.’

Naast Nederland, Kroatië, Hongarije, Letland en gastland Turkije reizen Bulgarije, Denemarken, Egypte, Noorwegen, Servië en Zweden naar Antalya voor deelname.

Meer informatie, uitslagen en actuele standen kun je vinden op de website van de Billie Jean King Cup.

Voor het laatste nieuws over het TeamNL Billie Jean King Cupteam volg je de social mediakanalen van de KNLTB: TwitterInstagram.