Tim R2

Van Rijthoven: ‘Mijn telefoon loopt roodgloeiend aan’

De een na de andere top20-speler wordt door Tim van Rijthoven van het gras gemaaid. De winnaar van Libéma Open versloeg in Rosmalen al Taylor Fritz (ATP-14), Felix Auger-Aliassime (ATP-9) en mondiale nummer één Daniil Medvedev. In de tweede ronde op Wimbledon voegde hij Reilly Opelka (ATP-18) met 6-4 6-7(8) 7-6(7) 7-6(4) aan zijn indrukwekkende zegereeks toe.

‘Ik wist dat het een heel zware wedstrijd zou worden tegen Opelka. Hij serveert ongelooflijk goed. Dat ik hem in de eerste set wist te breaken vond ik al een hele prestatie van mijzelf. Enorm blij dat ik daarna twee van de drie tiebreaks wist te winnen.’

Over zijn niveau kon Van Rijthoven, die geen servicegame inleverde, niet anders dan zeer tevreden zijn. ‘Ik was zeker goed vandaag. Ook in de tiebreak die ik verloor, doordat hij op setpunt een heel goede lob speelde. Toen we gingen zitten dacht ik: “oké, het staat 1-1 in sets. Nu gaan we echt beginnen”.’

Tussen de oren zit het goed bij de 25-jarige Brabander, die nu zeven wedstrijden op rij heeft gewonnen. Van zenuwen lijkt hij geen last te hebben. ‘De spanning wordt minder als ik bezig ben met het spelletje. Waar serveer ik naar toe enzovoort. Op zo’n moment ben ik niet bezig met dat het matchpoint is. Dat klinkt misschien gemakkelijker dan het is. Ik wist altijd al dit ik goed kon tennissen, maar nu zit het mentaal ook goed.’

Opelka riep aan het einde van de partij dat Van Rijthoven ooit de beste van de wereld wordt. ‘Ach, zoiets roept hij in het heetst van de strijd. Dat moeten we maar met een korreltje zout nemen, haha!’

Op de vraag of Van Rijthoven meekrijgt wat zijn prestaties losmaakt in Nederland reageerde hij nuchter. ‘Mijn telefoon loopt roodgloeiend aan. Dat is bijna niet bij te houden. Daar ga ik later rustig eens naar kijken.’

In de derde ronde treft Van Rijthoven Nikoloz Basilashvili. De Georgiër staat bekend om zijn harde klappen vanuit het achterveld. ‘Met veel plezier kijk ik uit naar deze wedstrijd. Het is een derde ronde op een Grand Slam en dan ook nog op Wimbledon, dat voor mij de mooiste is van de vier. We gaan een plan maken om hem te bestrijden.’

Het treffen met Basilashvili staat voor vrijdag op de planning. Donderdag is een dag om te herstellen en te trainen. Niemand minder dan Carlos Alcaraz is dan zijn trainingspartner.